Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzi nebom

.štefan Hríb .časopis .editorial

Ako som sľúbil, v tomto čísle vám predstavím knihu, ktorá vznikla z letných rozhovorov s Róbertom Bezákom. Vopred upozorňujem, že v nej nie je jediná otázka o odvolaní. A predsa aj na to odpovedá.

Samotné odvolanie Róberta Bezáka z postu arcibiskupa som na tomto mieste i v Lampe opisoval mnohokrát. Bolo nezdôvodnené, vychádzalo z intríg a ohovárania a poslúžilo skôr temnej minulosti než lepšej budúcnosti cirkvi. Nemám pocit, že k tomu viem niečo dodať. Napokon, kniha Marie Vrabcovej Vyznanie, ktorá je práve na trhu, prináša detailný súbor informácií o všetkom, čo bolo s odvolaním spojené, takže dodávať ani nič netreba.
Ambícia knihy Medzi nebom a peklom bola iná. Vždy ma provokovalo, že kvalitné polemiky o Bohu, človeku, láske, pekle či nebi musím čítať v zahraničných tituloch, pretože tu doma na to buď nie je odvaha, alebo kompetencia. Keď som sa dávnejšie v Lampe Róberta Bezáka opýtal, prečo je to tak, vzal zodpovednosť aj na seba. Ale z jeho inšpiratívnych odpovedí som cítil, že práve on by mohol ľady myšlienkovej nehybnosti v cirkvi prelomiť.
Museli však prejsť dva roky, kým som sa odvážil pripustiť, že duchovný rozhovor s ním skúsim viesť ja. Nehovorím to nadarmo – rozhovory síce vediem často, a s vyššími funkciami, než je odvolaný arcibiskup, ale je iné hovoriť o vede, športe, kultúre či svetovej politike, hoci v priamom prenose, a iné o tých najhlbších duchovných otázkach. Pred tým mám stále veľký rešpekt. Navyše, Róbert Bezák je už dva roky v ľudsky neľahkej situácii, a skúsenosť mi hovorí, že to býva pre kvalitný rozhovor vždy riziko.
Napriek tomu som mu na jar rozhovor navrhol, pretože som nemohol inak.
Pamätám si, ako som v tie tri kľúčové letné dni vždy ráno vstával s pochybnosťou a vždy večer líhal s akousi hlbokou spokojnosťou. Nebudem tu písať dôvody, nájdete ich v knihe sami. Ale dotýkalo sa to zmyslu toho, prečo tu som.
Ako novinár som počas rozhovoru prekvapený a s jeho výsledkom spokojný relatívne často. Ale má to hranicu, ktorá sa prekročí len zriedka. Stalo sa to pred časom, keď sme v .týždni opísali kauzu Hedvigy Malinovej. A potom, keď sme urobili potrestanú Lampu o kauze Cervanová. Stretli sme sa vtedy už v opustenom štúdiu s Mariom Homolkom a povedali si, že pre toto Lampu robíme. A stalo sa to aj teraz.
Neviem, ako bude kniha Medzi nebom a peklom pôsobiť na vás. Ale mne povedala najmä toto: Róbert Bezák nie je iba odvolaný arcibiskup, ktorý si zaslúži podporu. On je človek, ktorý v sebe nosí tajomstvo Krista.
Počul som to, vnímal som to, zaznamenal som to. Ak máte chuť, presvedčte sa sami.

Ukážky z knihy Medzi nebom a peklom prinášame na stranách 4 a 5 (na webe v rubrike .lieratura). Kniha je od pondelka vo všetkých dobrých kníhkupectvách, a objednať si ju už môžete aj v našej redakcii.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite