Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kuly: Ľudia nás nelajkujú, ale chodia na koncerty

.peter Bálik .marek Vagovič .časopis .téma

V Divadelnej sále kultúrneho domu v Zlatých Moravciach sa koná skúška. Skupina Desmod si práve prechádza pesničku To zvládnem. Znie inak ako v rádiu, má latinskoamerický nádych. S lídrom kapely Kulym sme hovorili o výmene generácií v slovenskej popmusic.

.pred niekoľkými rokmi ste boli najhranejšou kapelou v slovenských rádiách a hlavnými hviezdami hudobných festivalov. Dnes vás však vytláčajú speváci ako Majk Spirit či Celeste Buckingham. Čím to je?
Je to najmä tým, že nastupuje mladšia generácia. Keď som bol mladý, bol tu heavy metal a punk – to znamená hudba, v ktorej sa proti niečomu protestovalo. Dnes je to hip-hop alebo rap. Na jednej strane je škoda, že sú preč texty Borisa Filana alebo Kamila Peteraja. Mladá generácia chce niečo iné, ale to je normálne. Som presvedčený, že po rokoch prídu do štádia, v ktorom sme dnes my, aj raperi, ktorí sú dnes hore.

.to, že ste na ústupe, vidno aj na internete. Je síce pravda, že na rozdiel od raperov máte staršiu skupinu fanúšikov. Napriek tomu majú pri svojich videách oveľa viac klikov ako vy.
Oni majú jednoducho iných poslucháčov, ktorí sú otvorenejší modernejším technológiám. Na naše posledné unplugged koncerty si kupovali lístky „násťroční“, ale aj šesťdesiatnici. Ľudia nad tridsať rokov nevyhľadávajú našu hudbu na internete, nelajkujú ani neklikajú, radšej prídu na koncert. A koncerty sú plné, takže všetko je v pohode. Je ich síce menej ako v minulosti, ale príde viac ľudí. Dnes totiž hráme najmä v halách, a nie v kluboch ako kedysi.

.prejavuje sa to, že ste menej populárni, aj na výške vašich honorárov, alebo na tantiémoch?
Na tantiémoch áno, keďže nás hrajú menej. Aj na rôznych eventoch alebo firemných akciách dostávajú viac priestoru mladší umelci. Ale to je normálny vývoj. Okrem toho, keď sme hrali pre jednu firmu napríklad osemkrát, je prirodzené, že teraz chcú povedzme Majka Spirita.

.kedysi vás hrali tak často, že to mohlo byť až kontraproduktívne. Je pravda, že ste sami volali do jedného rádia, aby vás hrali menej, pretože vám to už prišlo trápne?
Áno, volali sme do Fun rádia, aby znížili rotácie. Niekedy som mal pocit, akoby to niektoré rádiá robili naschvál.

.na druhej strane, zrejme ste z toho mali slušné peniaze.
Nešlo o peniaze, my žijeme najmä z koncertov. Tantiémy si delíme rovným dielom, na jedného člena kapely to nebola veľká suma. Ale vtedy nás hrali naozaj často. Takmer na každej pumpe znela naša kapela, tankovali sme Desmod deväťdesiatpäťku (Smiech). Rádio má silu vytvoriť z neznámej kapely hviezdu, ale má aj silu ju poslucháčom znechutiť.

.mladí ľudia, dramaturgovia niektorých rádií aj samotní raperi tvrdia, že ste menej populárni aj preto, že ako kapela sa nikam neposúvate, nesledujete zahraničné trendy.
My sme si teraz dali dva roky tvorivú prestávku. Nemá zmysel chrliť jeden album za druhým. Na poslednom albume sme experimentovali aj s angličtinou, ale bola to čistá katastrofa.

.chceli ste osloviť mladšiu generáciu?
Áno. Ale zistili sme, že my sme kapela, ktorá musí šliapať v slovenčine.

.neprešľapujete na mieste?
My si stojíme za slovenskom melodikou – podobne ako Poliaci alebo Chorváti, ktorí sú pyšní na svoju melodiku. Myslím, že aj naše kapely by sa mali uberať týmto smerom a nekopírovať Rihannu a podobne. Čo sa týka nášho zvuku, je pravda, že stále ideme v osemdesiatych rokoch, v ktorých sme vyrastali. Samozrejme, aj my sa snažíme vyvíjať, teraz sme napríklad zobrali klávesáka. Počúvame aj nové kapely, ale zrejme je to najmä v nápadoch.

.nie je ich teraz menej?
Ale my sa ani teraz nesnažíme. Máme skôr menšie projekty typu unplugged.

.juraj Čurný hovorí, že stačí jeden hit a Desmod môže byť späť.
Bodaj by mal pravdu. Možno teraz menej zarábame, ale netreba vidieť všetko len cez peniaze. Na budúci rok začneme skladať nové pesničky.

.aké to je byť úplne hore a potom spadnúť dole?
Zostaneš pokornejší.

.to hovoria všetci.
Našťastie máme manažéra, ktorý nás rýchlo spacifikuje, keď si začneme niečo namýšľať. U nás v kapele nevládne demokracia, ale feudalizmus. (Smiech.) Keď sa ocitneš dole, tak si začneš vážiš to, že môžeš byť stále na scéne. Začneš si viac vážiť aj svojich fanúšikov. Už nechceš zbierať nasilu tých nových alebo presviedčať tých, ktorí ťa nenávidia, pretože tí ťa nikdy nebudú mať radi. My však chceme stále prekvapovať a posilňovať si pozíciu, ktorú už máme vytvorenú.

.keby začínal Desmod dnes, nemal by problém dostať sa do rádií?
Určite mal. S rádiom Expres sme pohádaní, tam sa ani nesnažíme dostať. Europa 2 nehrá takú hudbu, akú robíme my. Zostáva Anténa, Fun rádio, Slovenský rozhlas a regionálne rádiá. Tam si myslím, že by bola cesta pre mladé začínajúce kapely, pretože regionálne rádiá by sa nemali opičiť po veľkých celoplošných rádiách. Mali by sa venovať mladým hudobníkom a vyrobiť z nich hviezdy. Tak to aj bolo s nami: najprv nás začalo hrať N-rádio a potom začali ľudia volať do Fun rádia alebo Expresu, či by sa nedal pustiť ten Desmod. Išlo to prirodzenou cestou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite