Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zeman bude hrať na komunistov

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .téma

Rozhovor s Ladislavom Cabadom, politológom a bývalým dekanom Filozofickej fakulty Západočeskej univerzity v Plzni, o kríze českej pravice a hlavných témach volieb.

.plzeň bola v minulosti po Prahe druhou najsilnejšou pravicovou baštou v Česku. Platí to ešte?
Pravica tu bola vždy chápaná skôr liberálne, podnikateľsky. Chýbalo jej širšie konzervatívne zázemie, napríklad taká KDÚ-ČSL tu mala vždy mizerné volebné výsledky. Pravicová politika sa preto dala stavať len liberálne. Strany, ktoré boli s týmto typom politiky spojené, sú však dnes v takom stave, že im tradiční voliči prestávajú veriť.To sa týka aj Plzne.

.ešte v posledných regionálnych voľbách tu však ODS s krajským lídrom Jiřím Pospíšilom uspela.
Aj to je vec interpretácie. Je pravda, že tu získala lepší výsledok, ako v ostatných krajoch. V samotnej Plzni však ODS predtým získavala okolo štyridsať percent hlasov, teraz to bolo len niečo vyše dvadsať percent.

.je možné, že sa ODS  celoštátne ešte vráti do pôvodných pozícií, alebo ju čaká pomalý úpadok?
Veľa závisí od diania po voľbách a aj od toho, kto sa stane novým predsedom ODS. Som zvedavý, čo sa bude diať okolo bývalého ministra školstva Petra Fialu. To je človek, ktorý má veľké ambície, veľké schopnosti a aj morálny kredit. Do strany môže vniesť novú dynamiku.

.ako by ste charakterizovali Babišove hnutie ANO?
Andrej Babiš hovorí, že sú pravicou, ale v skutočnosti je to podnikateľská strana, ktorá nemá žiadnu ideológiu.

.kto sú jeho voliči?
Prešla k nemu časť ľudí, ktorí v minulých voľbách volili Veci verejné, časť voličov TOP 09 a ODS. Zvyšok sú ľudia, ktorí v minulých voľbách nevolili.

.ako odhadujete vývoj v Česku po voľbách?
Veľmi to závisí od toho, koľko strán sa dostane do parlamentu. Čím viac ich tam bude, tým bude spokojnejší prezident Zeman, pretože mu to umožní zasahovať do povolebnej matematiky. Osobne nevylučujem ani povolebnú vládnu koalíciu medzi ČSSD a TOP 09. Zdá sa mi ako racionálna, pragmatická a dlhodobo komunikovaná na všetkých úrovniach s výnimkou predsedov strán.

.ako sa bude správať po voľbách prezident Zeman?
Jeho hrou bude, aby vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM, ktorá by komunistov domestifikovala a za štyri roky by už bolo možné zostaviť otvorenú ľavicovú koalíciu komunistov a sociálnych demokratov.

.nebude Zeman skôr podporovať koalíciu ČSSD a zemanovcov?
 Áno, ak sa zemanovci dostanú do parlamentu. To však vôbec nie je isté.

.čo sú v týchto voľbách hlavné mobilizačné témy?
Najmä zastavenie odbúravania sociálneho štátu. To sú všetky tie heslá: „Zastavili sme Kalouska,“ ktoré môžete vidieť na bilbordoch. Je to reakcia na reformné kroky, ktoré začal už premiér Topolánek a pokračovala v nich Nečasova vláda.  Druhou témou je politická akceptácia komunistov. TOP 09 sa tiež pokúša mobilizovať svojich voličov poukazovaním na Babišovu spoluprácu s ŠtB.

.je témou aj mobilizácia proti Zemanovi?
TOP 09 to má ako kľúčovú tému. Tieto voľby od začiatku prezentujú ako tretie kolo prezidentských volieb. Podobne to vníma aj časť ČSSD okolo predsedu Sobotku, ktorí sa cítia Zemanom ohrození. Tí to však nehovoria nahlas.

.je to téma aj pre verejnosť?
Poviem to tak, že je to téma pre päť veľkých českých miest, Prahu, Brno, Pardubice, Hradec Králové a Plzeň. To sú mestá, ktoré vždy volili pravicu, najmä ODS, a v ktorých je Zeman vnímaný ako symbol „buranstva“ a provincionalizmu. Je to však menšina českej spoločnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite