Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to veľmi pochybná transakcia

.jozef Majchrák .lukáš Krivošík .časopis .téma

Rozhovor s podpredsedom Novej väčšiny Marcelom Klimekom o tom, prečo je kúpa 49 percent akcií materskej SPP pre štát nevýhodným obchodom.

.ako prvý ste upozornili na to, že v hlavičke vládneho materiálu o SPP je uvedený názov firmy J&T Investment Advisors. Ako ste na to prišli?
Táto kauza je jednou z najväčších hospodárskych transakcií v dejinách Slovenska, preto sme sa viac zaujímali, o čo vlastne ide. Už niekoľkokrát sa na Slovensku stalo, že nie vždy sa takýto dokument pripravoval na počítači toho, od koho by ste to očakávali. To sa potvrdilo aj v tomto prípade.

.vaša strana tvrdí, že za celou operáciou je finančná skupina J&T. Stačí na to zistenie, že v jednom dokumente sa objaví názov firmy, spojenej s touto skupinou?
Samozrejme, že to nie je stopercentný dôkaz, ale ešte silnejším dôkazom je samotný obsah tohto dokumentu. Ten by podľa mňa takto nevýhodne pre štát nikdy nenapísal ani priemerne zodpovedný štátny zamestnanec. Takže to do seba zapadlo. Navyše sme preukázali, že v zlatom teľati SPP, vo vedení spoločnosti Eustream, sedí za štát dlhoročný manažér J&T Robert Hančák, ktorý s plynárenstvom nemá nič spoločné. A do tretice sme preukázali, že v máji tohto roka potichu vznikla nová dcéra SPP v Holandsku, v ktorej štát nemá jediného zástupcu. Sedia v nej len nominanti EPH. Táto firma má sídlo v Amsterdame v rovnakej budove, v akej už roky sídlia tri spoločnosti J&T.

.neveríte, že názov firmy  J&T Investment Advisors sa do tohto dokumentu mohol dostať náhodou?
Ten zápis nevznikne tým, že do neho vložíte tabuľku od niekoho iného, ani tým, že si niekto v počítači prečíta dokument. Vznikne, keď otvoríte nový dokument a začnete ho tvoriť. To znamená, že všetky tie argumenty, ktoré hovoril pán minister Malatinský, sa dajú veľmi ľahko vyvrátiť.

.spoločnosť EPH tvrdí, že J&T je síce jej menšinovým akcionárom, ale nemá na jej fungovanie žiadny výkonný vplyv.
To nie je dôležité. Ako druhý najväčší akcionár má eminentný záujem na pozitívnom výsledku tejto transkacie. Benefitovať z každej výhodnej operácie EPH bude viac ako tridsaťpercentným podielom aj J&T.

.mnohí tvrdia, že štát kupuje firmu, ktorá je odsúdená na stratu, ktorú zaplatia daňoví poplatníci. Niektorí energetickí analytici však oponujú, že to tak nemusí byť, ak sa zmenia podmienky kontraktu s Gazpromom a firma sa bude rozumne riadiť.
Slovensko má dlhoročnú skúsenosť s tým, aké úspešné sú firmy so štátnym vedením. Štát je obvykle horším majiteľom a správcom majetku ako súkromník. Keď už chce štát konať dobro, má na to aj iné možnosti. Tých štyridsať miliónov eur ročnej straty, ktorú teraz preberie, by mohol radšej dať ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Ten lacnejší plyn budú na vykurovanie svojich bazénov využívať aj milionári. A do tretice, keď štát tak veľmi chcel, mohol si založiť novú spoločnosť, ktorá by nemala tie ťarchy, ktoré má SPP, a. s. Napríklad nevýhodný kontrakt s Gazpromom.

.ktorý sa môže zmeniť...
Áno, veď väčšina západných spoločnosti ho už zmenila. My zaostávame, a to je hanba, ktorá tiež poukazuje na to, v akej vyjednávacej pozícii sme voči Gazpromu. Tiež mám pochybnosti o tom, že štát dokáže s Gazpromom vyjednať lepšie podmienky, ako by dokázal  súkromník. Najmä sa však obávam toho, že v celom tomto nejde ani tak o nižšie ceny pre domácnosti, ale pre vybraných podnikateľov.

.nepomáha napokon táto kauza Ficovi, ktorý teraz pred verejnosťou bojuje za nižšie ceny plynu pre ľudí?
Nie. Je to podľa mňa veľmi pochybná transakcia a občanom musíme povedať, čo sa skutočne deje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite