Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Proces desaťročia Po Si-laj, pred dvoma rokmi jeden z deviatich najmocnejších mužov v Číne, stojí pred súdom. Tento 64-ročný zástanca tvrdej línie, médiami označovaný za maoistu a „priateľa chudobných“, ktorý bol správcom jedného z najdôležitejších miest v krajine, Čchung-čching, čelí obvineniu z korupcie, prijímania úplatkov a zneužívania moci a hrozí mu trest smrti.

Proces nasleduje po tom, ako si nový prezident Si Ťin-pching upevnil moc a konsoliduje mocenské pomery v krajine. Po, považovaný za jeho potenciálneho rivala, mal problémy už s predchádzajúcim prezidentom Chu Ťin-tchaom, ktorý tlačil na odsúdenie Poovej manželky Ku Kchaj-laj za zavraždenie britského podnikateľa Neila Heywooda, ktorý bol však, podľa niektorých médií, agentom britskej tajnej služby. Po, ktorý dal údajne nahrávať telefonáty vysokopostavených komunistov, doteraz odmietal vypovedať a dvakrát držal hladovku, očakáva sa, že trest bude zodpovedať jeho ochote prijať vinu. Západné médiá nemajú prístup do súdnej sály, polícia rozohnala aj niekoľko Poových podporovateľov.
.jd

Česi budú mať predčasné voľby, hlasovalo za ne 140 poslancov. Voľby sa budú konať 25. a 26. októbra. Šéf ČSSD Sobotka bude kandidovať na Južnej Morave na tej istej kandidátke ako jeho hlavný stranícky rival Michal Hašek, ktorý bude až za ním.
České voľby budú, zdá sa, najmä súbojom medzi rôznymi podobami ľavice. Jedným z lídrov KSČM bude aj bývalý predseda strany Grebeníček, Strana práv občanov – zemanovci ide do volieb s menami z Rusnokovej vlády, prezidentskej kancelárie aj celebritami ako spevák Daniel Hůlka.
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhlásil, že Grécko bude potrebovať ďalší bail-out. MMF odhaduje potrebu na 11 miliárd eur. Kancelárka Merkelová mesiac pred nemeckými voľbami tému odmietla. Naopak, navštívila koncentračný tábor v Dachau.
Kto vládne, ten trestá aj oslobodzuje. Bývalý pakistanský prezident Mušaraf bol odsúdený za spojitosť so zavraždením Benazír Buttovej, hoci sa k útoku vtedy prihlásil Taliban.  Bývalý egyptský prezident Mubarak bola zase minulý týždeň z väzby prepustený.

Osobnosť: František/
„Volám sa František a môžeš mi tykať,“ povedal pápež František 19-ročnému študentovi zo severného Talianska, ktorý mu napísal list a pápež mu zavolal a porozprával sa s ním. Podľa Vatikánu to pápež robí častejšie.

Antiosobnosť: Bradley Manning/
Súd odsúdil tohto vojaka za únik informácií v kauze WikiLeaks na 35 rokov, prokurátor žiadal 60 rokov. Správali ste sa „bezohľadne a ľahkomyseľne“ povedal o Manningovi sudca.

Citát/
Vitalij Kličko: „Vážne zvažujem svoju kandidatúru.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite