Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto sú českí kmotri?

.jozef Majchrák .časopis .téma

V súvislosti s policajnou akciou v Česku sa skloňujú aj mená politických kmotrov Romana Janouška a Iva Rittiga. Aký fenomén vlastne reprezentujú títo kmotri?

Autorom tohto puzzovského označenia je bývalý český premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Ten na sneme strany v roku 2009 s týmto slovníkom vytiahol do boja proti niekoľkým vplyvným regionálnym podnikateľom a lobistom. Tí podľa neho využívajú svoj vplyv na to, že do strany verbujú čierne duše, potom prostredníctvom nich ovládnu regionálne organizácie a následne ovplyvňujú politiku na celoštátnej úrovni. „Kupovanie čiernych duší nadobudlo také rozmery, že otvorene hovorím o privatizácii ODS zdola,“ vyhlásil vtedy Topolánek.
Od slovenských politických mecenášov sa českí kmotri líšia najmä tým, že vzťah k politickým stranám netaja, ale naopak, hrdo sa k nemu hlásia. Sú ich členmi a niektorí z nich zastávajú aj stranícke funkcie, aj keď top politickým miestam sa vyhýbajú. Nejde  im len o profit z verejných zákaziek či dosadenie svojho človeka do ministerskej funkcie, ale snažia sa kontrolovať politický život celého svojho regiónu. Cieľavedomo v ňom budujú také klientelistické siete, aby sa bez ich súhlasu a podpory v niektorých častiach Česka nedalo kandidovať ani len do obecného zastupiteľstva.

.knieža z Hlbokej
Fungovanie týchto politických podnikateľov pred časom výstižne opísal časopis Respekt v profile juhočeského kmotra ODS Pavla Dlouhého. Tento vicestarosta Hlbokej nad Vltavou a predseda juhočeskej agrárnej komory je známy tým, že úraduje v miestnej reštaurácii U Huberta. V tomto podniku, plnom jeleních parohov a vypchatých trofejí, prijíma juhočeských primátorov, hejtmana, šéfov veľkých podnikov a politikov z Prahy. Stretnutia majú svoj rituál, v rámci ktorého Dlouhý svojich priateľov obradne bozkáva na tvár.
Dlouhého vplyv dobre ilustruje skúsenosť, ktorú Respektu opísal bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Keď chcel vo farbách ODS kandidovať za primátora, juhočeský hejtman Zahradník ho zobral k Hubertovi, aby sa predstavil Dlouhému. „Povedal mi, že to je dôležité a ja som to viac neskúmal. Niečo podobné hovorili všetci. Dlouhý sedel pri svojom obľúbenom stole a mlčal. Záhradník vyhlásil, že má dobrého kandidáta na primátora a ja som sa posadil. Dlouhý sa ma nepýtal na moje názory, len povedal, že ak si to pán Zahradník želá, tak on mu jeho prianie splní,“ opísal svoju skúsenosť Thoma.
O tom, že politické podnikanie Dlouhému vynáša, svedčí aj jeden z bonmotov Karla Schwarzenberga. Podľa ministra zahraničných vecí si tento „obyčajný občan“ z Hlbokej za posledných dvadsať rokov nahonobil viac pozemkov ako celý rod Schwarzenbergovcov za tristo rokov.
V súvislosti s aktuálnym dianím je zaujímavé aj to, že prvý podpredseda ODS a minister priemyslu a obchodu Martin Kuba, o ktorom sa najskôr hovorilo ako o najhorúcejšom kandidátovi ODS na českého premiéra (Kuba však rýchlo ustúpil), je považovaný za predĺženú ruku práve tohto juhočeského bosa.

.kmotri z Prahy
Ivo Rittig a Roman Janoušek – ciele veľkej policajnej razie – sú zas pražskí kmotri. Prvý z nich vlastní sieť luxusných butikov v Prahe a podniká aj v solárnom biznise. Blízko má najmä k ministrovi poľnohospodárstva Petrovi Bendlovi, v súvislosti s čím si vyslúžil prezývku „Bendlov Dalík“. Janoušek, prezývaný aj Mazánek, je blízkym priateľom pražského exprimátora Pavla Béma  a má silný vplyv na pražský magistrát. Je podozrivý z prania špinavých peňazí vo Švajčiarsku a médiá ho spájajú aj s aférou Opencard, v ktorej išlo o tunelovanie pražského dopravného podniku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite