Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dežove filmy, to je ďalší jeho concert

.peter Bálik .časopis .hudba

Po roku sa Jakub Ursiny predstaví so skupinou Provisorium, s ktorou hrá piesne svojho otca Deža Ursinyho, opäť v Bratislave. Koncert sa uskutoční 20 . júna v klube MMC. Dežových priaznivcov isto poteší, že sa Jakubovi podarilo doraziť dlhoočakávaný DVD-box s otcovými dokumentárnymi filmami. Jeho krst sa uskutoční začiatkom júla v rámci koncertu Provisoria na trenčianskej Pohode.

.kedy vyjdú Dežove dokumenty?
Môžem stručne konštatovať že azda každým dňom. Malo by sa to krstiť na Pohode, k čomu budeme hrať s Provisoriom. Je to skvelé, že prišlo aj na tie filmy. Sú jedinečné. To je ďalší Dežov koncert. Bude sa to volať 6 x Dežo. Pôjde o šesť Dežových dokumentov: Vôňa života, Sanitárovci, Gajdoš Antalík, Dom matky Terezy a Obrázky z výletu za plot blázninca, O rakovine a nádeji a opus magnum Času je málo a voda stúpa vyjde ako 2-DVD.

.ktorý z jeho filmov považuješ za svoj najobľúbenejší?
Ja som zažil posledné štyri. V tom období som bol s otcom často v kontakte a bol som vlastne pri tom, keď vznikali. Videl som celý proces spolupráce s Ivom Brachtlom, bolo to produktívne obdobie. Filmy vznikli v priebehu krátkeho obdobia popri tom, ako vychádzali aj platne Do tla, Ten istý tanec a Príbeh. Film Dom matky Terezy je o postihnutých deťoch, ktoré opatrujú mníšky. Obrázky z výletu za plot blázninca sú z prostredia psychiatrie Bohnickej nemocnice, kde funguje oddelenie chronických pacientov, ktorých Dežo zoberie na výlet, a film tak v niečom pripomína Prelet nad kukučím hniezdom. O rakovine a nádeji je zas veľmi užitočný film. Vystupuje v ňom rad obyčajných ľudí, ktorí prešli úspešne skúsenosťou s ňou. Sanitárovci vás zas prenesú v čase kamsi do Dežových študentských čias.

.pri vydávaní Dežových reedícií ste preskočili dva albumy Do tla a Ten istý tanec. Znamená to, že máte problém získať práva na ne, ktoré patria českému vydavateľstvu Arta?
Áno, porušila sa chronológia reedícií a cítil som, že sa k tomu treba vyjadriť. Pravda je taká, že Arta ponúkla veľmi neštandardné podmienky, ktoré Opus odmietol akceptovať, a tak sme sa rozhodli vydať zatiaľ ako posledný dvojalbum Momentky/Príbeh s tým, že keď sa veci vyriešia, vydajú aj albumy Do tla a Ten istý tanec. Pokiaľ riaditeľ Arty neustúpi, edícia bude v patovej pozícii.

.sú ešte nejaké ďalšie hudobné veci, ktoré sú stále v archívoch a mohli by byť vydané?
Je toho stále dosť. Minule ma oslovil Daniel Baláž z Radia_FM, či neviem, kde sa dá zohnať hudba z muzikálu Niekto ako ja. Veľmi ma to osviežilo, lebo voľakedy som ten muzikál poznal naspamäť a už dlho som si naň nespomenul. Bol to film z konca 80. rokov s herečkou Janou Beňovou, v ktorom Dežo dokonca hral jej otca. Prvá pesnička sa začína veršom: „Nezabudni každé ráno kúpiť chlieb a mlieko/každé ráno chlieb a mlieko?/Ktože by to vliekol.“ Vzal som to do školy v prírode a kamoši, čo so mnou bývali, si to furt spievali. Mám na to fakt veselé spomienky a Dežo dokazuje, že sa vie deťom priblížiť rovnako ako k náročnému poslucháčovi. Ale ktovie,  či tá nahrávka vôbec existuje.

.písal si mi, že budete mať výročný koncert. Bude to výročie čoho?
Myslel som tým fakt, že v Bratislave nehráme často, ale takto pred rokom sme hrali v MMC a chceme niečo podobné zopakovať znova v tomto priestore. Máme pozvaného huslistu Mariána Gašpara. Po koncertoch, čo sme spolu preskákali, chcem ukázať, kam nás to posunulo. Vrátime sa k tým najznámejším skladbám, ale rovnako oprášime aj menej hrané kúsky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite