Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lietajúci pes Duane Allman

.peter Bálik .časopis .hudba

S Allman Brothers Band hral necelé dva roky, no za taký krátky čas sa stihol zaradiť k takým velikánom elektrickej gitary, akými boli Eric Clapton alebo Jeff Beck. Duane Allman.

Duane Allman sa narodil 20. novembra 1946 v americkom Nashville. Rodinu Allmanovcov krátko na to postihla veľká tragédia, keď jeho otca zavraždil potulný stopár. Duane a jeho mladší brat Gregg v duchu rodinnej tradície navštevovali  vojenskú školu, ale oveľa radšej hrávali na gitare. Keď zarobili prvé peniaze, Gregg si kúpil elektrickú gitaru a Duane motorku. Duane však  začal túžiť aj po gitare. Keď ho Gregg naučil prvé akordy, motorku predal a kúpil si za ňu gitaru. Bola to „lespaulka", gitara, ktorá ho nakoniec preslávila.

.ampulka na prste
Keď bratia uvideli vo svojom meste hrať bluesmana B. B. Kinga, rozhodli sa, že si založia vlastnú skupinu. V šesťdesiatych rokoch dali dohromady niekoľko kapiel, dokonca nahrali aj nejaké platne, no ani jedna z ich formácií to nedotiahla ďaleko, aj keď Duane ako gitarista ustavične napredoval. Najradšej hral s bottleneckom, skleneným alebo kovovým valčekom na prste, vydávajúcim dlhé kĺzavé tóny. Na tento spôsob hry prišiel ako slepý k husliam. Keď ležal doma chorý, jeho brat mu doniesol lieky a nejaké bluesové platne na skrátenie času. Keď sa vrátil domov, Duane mu zavolal, aby sa ihneď vrátil, že mu musí niečo ukázať. V izbe našiel Duaneho, ktorý vysypal lieky z ampulky, nasadil si ju na prst a kĺzal ňou po strunkách do hudby bluesovej platne. Gregg videl, ako sa z jeho brata v ten deň stal skutočný gitarista, ktorého po rokoch Rolling Stone dal na druhé miesto v ankete o najlepšieho inštrumentalistu všetkých čias.
Duane sa najprv presadil ako štúdiový hráč. Nahrával s vtedajšími soulovými esami  – Wilsonom Pickettom, Arethou Franklinovou alebo Percy Sledgeom, no v istom čase sa mu štúdiová práca zunovala. Bol rád, že sa môže živiť len hudbou, ale chcel mať skutočnú skupinu. Koncom šesťdsiatych rokov sa okolo neho sformovala zostava, ktorá sa nakoniec aj stala základom Allman Brothers Band. Tá vznikla na niekoľkohodinovom vydarenom jam session, na ktorého konci Duane s humorom vyhlásil, že kto teraz opustí skúšobňu s tým, že nechce hrať v kapele, toho vlastnoručne zavraždí. Keď sa členom kapely stal nakoniec aj jeho brat Gregg, ktorý predtým presedlal z gitary na spev a masívny hammond, kruh sa konečne uzavrel.
Keď sa Allman Brothers Band uchádzali o nahrávaciu zmluvu, odkázali im, že hrajú príliš staromódnu hudbu. „Almani“ nechceli hrať pop, striktne sa držali svojich južanských koreňov medzi blues, rokenrolom a country. Hrali hudbu, ktorou neskôr definovali južanský rock. Ich tvrdohlavosť im nakoniec vyniesla povesť najlepšej živej kapely, pričom k ich obdivovateľom patrila aj rocková smotánka, špeciálne Eric Clapton, ktorý ponúkol Duanovi, aby si s ním zahral na albume Layla and The Other Assorted Love Songs. Spolupráca dopadla tak dobre,  že mu Clapton navrhol, aby sa stal členom jeho skupiny Dereck and The Dominos. Duane, ktorého srdce bilo pre Almanov, zdvorilo odmietol.  Keď po rokoch Clapton vydal svoju autobiografiu, o svojom priateľovi napísal, že ho považoval „za brata, ktorého nikdy nemal“.

.smrť v zákrute
Po dvoch veľmi dobre prijatých štúdiových albumoch sa na jar 1971 skupina presunula do newyorského Fillmore East, kde sa pokúsila zachytiť neopakovateľnú atmosféru živého hrania, pozostávajúceho zo silného repertoára vlastných hitov, coververzií a dlhých džemovacích pasáží. Do klubu sa vrátili ešte raz.  V júni 1971  začali hrať o polnoci a skončili o siedmej ráno. Keď ľudia, opojení hudbou, vychádzali z haly, privítali ich prvé  lúče  ranného slnka.
Bohužiaľ, Duane sa vydania kľúčového albumu Allman Brothers Band Live At Fillmore East (1971)  už nedožil. Dňa 29. októbra nasadol na svoju obľúbenú motorku Harley Sporster. O niekoľko minút v meste Macon na jednej zo zákrut sa len tesne vyhol zrážke s kamiónom, ale nezvládol riadenie, spadol na zem, pričom ho pripučila vlastná motorka. Keď ho našli, bol ešte pri vedomí, ale zranenia dôležitých telesných orgánov boli také vážne, že o niekoľko hodín zomrel. Pre kapelu a špeciálne brata Gregga to bolo obrovský šok. Allman Brothers sa akurát dostali na špicu a nakoniec prišli o svojho lídra. Gregg sa s kapelou sa však rozhodli pokračovať. Najprv zahrali na Duanovom pohrebe, neskôr sa vrátili do štúdia, kde nahrali výborný album Eat A Peach (1971) a Brothers and Sisters (1972), znejúci, akoby ich Duane nikdy neopustil. Brothers and Sisters sa dokonca dostal na prvé miesto amerického rebríčka. Spriatelená skupina Lynyrd Skynyrd nahrala pesničku Free Bird, venovanú pamiatke mŕtveho gitaristu, kde záverečné sólo hrá Gary Rossington na gitare Les Paul, ktorá predtým patrila Duanovi.   
„Almani“ hrali pre plné sály, ale úspech si v prvých rokoch existencie vôbec nevychutnali. Dôvodom ich ďalšieho trápenia, ktoré najmä Gregg hasil drogami a alkoholom, bola takmer identická smrť basgitaristu Berryho Oakleyho v roku 1972, ktorý zomrel pri motocyklovej havárii len o tri bloky ďalej od Duanovej tragickej zrážky s kamiónom. Allman Brothes Band sa zrevitalizovali až koncom sedemdesiatych rokov, pričom kapela funguje dodnes. Z pôvodnej zostavy zostali len dvaja hráči, ale Almani sú dnes pre Američanov niečo ako národný poklad. Duanovo miesto nakoniec zastal mladučký gitarista Dereck Trucks, synovec bubeníka Butcha Trucksa, ktorý hrá veľmi príbuzným štýlom ako niekdajšie gitarové eso Allman Brothers Band. „Aj keď brat zomrel, naše spojenie sa nikdy neprerušilo. Niekedy ho dokonca cítim, ako s nami stojí a hrá na pódiu,“ povedal pre Uncut jeho brat Gregg. Duanova hudba si ďalej žije svojím životom. Na jar tohto roku vydala jeho dcéra sedemdiskovú kompiláciu jeho životnej práce s názvom Skydog, pomenovanú podľa starej Duanovej prezývky „Lietajúci pes“, ako ho volali jeho najbližší priatelia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite