Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo chcú ženy

.eva Čobejová .časopis .téma

Muži sú fajn, ale nespoliehajte sa na nich, asi tak možno zhrnúť základné posolstvo, ktoré svojim čitateľkám tlmočia renomované ženské časopisy. Iste, je úžasné, keď máte muža, ktorý je krásny, silný, hravý a zabezpečí vám dokonalý sex. Ešte úžasnejšie je, keď vám občas zakúpi nejakú birkinku, topánočky od Manola Blahnika a nenechá vás iba slastne postávať pred Tiffanyho zlatníctvom. Lenže silné ženy sa na mužov nemôžu spoliehať.

Majú vedieť, že ideál „muž s telom supermana a dušou nežného ochrancu“ je často nedostižný a aj taká Jane Austenová, ktorá ho skvostne opísala  vo svojich knihách na prelome 18. a 19. storočia, nič podobné v reálnom živote nenašla, ostala sama a uznanie si musela vydobyť iba vlastnou prácou. Čitateľky luxusných ženských časopisov by preto mali byť finančne nezávislé, aby nešli do postele len preto, že si tú birkinku nemôžu kúpiť aj z vlastného príjmu.
Lenže ženské časopisy mierne zneisteli, keď v roku 2011 zaznamenala grandiózny úspech erotická romanca 50 odtieňov sivej.  Prečo dnešné ženy očaril príbeh submisívnej študentky, ktorá svojmu vnútorne nevyrovnanému, no bohatému a krásnemu milencovi toleruje aj drastické mlátenie a sexuálne mučenie? Okamžite sa objavili štúdie psychológov, podľa ktorých až 89 percent žien sa vo svojich predstavách stavia v mileneckom vzťahu do submisívnej či pasívnej roly. Extrémom je malá skupina žien snívajúca o znásilnení. Vysvetlení prišlo hneď niekoľko: Má to byť dôsledok neistého pocitu žien zo svojej narastajúcej moci v ostatných oblastiach života. Nedokážu sa vraj vyrovnať s emancipáciou, lebo v skutočnosti túžia po peknom, silnom mužovi, ktorý žene vždy povie, čo má robiť. Psychologička Cecilia d´ Felice píše: „Máme veľa moci a sily, je pekné sa jej občas vzdať.“ No presvedčené feministky nesúhlasia: Submisívne fantázie podľa nich môžu byť, naopak, ukazovateľom sily a vyrovnanosti žien. Veď predstavy a realita sú dve celkom odlišné veci. A realistky hovoria, že možno v tajných fantáziách ženy stále túžia po mužovi, ktorý ich totálne ovláda, ale v reálnom živote hľadajú skôr partnerov, ktorí nepresadzujú vo vzťahu mužskú nadradenosť, a preto nemajú problém v domácnosti zastať aj „nedôstojné“ ženské úlohy ako vysávanie či prebaľovanie detí. Nadsamci sa k tomu neznížia.
Cosmpolitan si všimol, že viaceré čitateľky v 50 odtieňoch sivej neočarili ani tak špecifické erotické praktiky, ale Christianovo bohatstvo. „Páčilo sa mi, ako sa z ničoho nič objavila jeho helikoptéra,“ priznáva jedna čitateľka. Iná jej kontruje: „Ja osobne by som radšej mala svoju helikoptéru, ako sa nechala vyzdvihovať helikoptérou nejakého sadistu.“ Ale Cosmopolitan pripúšťa, že v ženskom nadšení z knihy o Christianovi a jeho nevinnej milenke je „pretrvávajúca túžba po rytierovi v lesklom zbrojení, ktorý príde a zbaví nás našich povinností, práce a starostí.“ A to je klasický model, ktorý poznáme už z Popolušky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite