Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pani dokonalá

.peter Bálik .časopis .téma

Jej bratislavský koncert je beznádejne vypredaný. Aj Slováci sú zvedaví na výpravnú šou americkej speváčky, ktorá je synonymom úspechu a dokonalosti dnešnej popmusic. Beyoncé.

.ak by sa dal zhrnúť život americkej speváčky Beyoncé do jednej vety, znela by takto: Narodila sa, aby sa stala hviezdou. Z ambiciózneho dievčatka z rozprávkového predmestia Houstonu pod tvrdou rukou otca vyrástla celebrita, ktorá v 21. storočí ovládla svetovú popmusic. Vie dokonale spievať, bezchybne tancuje, má za sebou armádu obchodníkov, hudobníkov a tanečníkov, ktorí pracujú na tom, že Beyoncé pôsobí ako pani dokonalá. Ako biblická kráľovná zo Sáby.

.chcem byť slávna
Na to, aby sa dostala hore, nepotrebovala žiadne kontroverzné témy, ako napríklad Lady Gaga, ani neplní bulvár škandálmi ako nebohá Amy Winehouse. Beyoncé je speváčka, ktorá vie predať to, v čom je výborná. Základ jej úspechu spočíva v talente afroamerického dievčaťa, ktoré na sebe tvrdo pracovalo, možno aj viac, ako bieli spolužiaci, aby dokázalo, že na to má. Lenže existuje aj druhá, poľudštená Beyoncé. Tá, ktorú speváčka odkryla vo svojom dokumente Life Is But A Dream. Bez mejkapu a zásahov štylistov vyzerá ako pekná, ale viac-menej obyčajná Afroameričanka, ktorá má svoje strasti a problémy.
Pravá Beyoncé je kombináciou oboch svetov – na jednej strane zvodnej dračice, nekompromisnej obchodníčky, ktorá je ochotná urobiť všetko pre svoj úspech, až lietajú iskry, na druhej strane nerozhodnej ženy, ktorá nachádza istotu vo svojom dieťati a rodine. „Dostala som sa vysoko, pretože som na sebe veľmi tvrdo pracovala. Aby som bola úspešná, musela som toho v minulosti veľa obetovať. Myslím, že som na sebe makala tvrdšie než ktokoľvek z hudobného priemyslu. Pritom až teraz, keď som dosiahla tridsiatku, môžem robiť, čo chcem.  Musím si pripomínať, že si svoj úspech skutočne zaslúžim,“ povedala speváčka pre GQ.
Beyoncé Giselle Knowles sa narodila 4. septembra 1981 v texaskom Houstone do dobre zabezpečenej rodiny z vyššej triedy. Jej otec Mathew fungoval ako úspešný obchodník, mama bola kaderníčka. Keď mala Beyoncé šesť rokov, rodičom oznámila, že jedného dňa bude slávna. Na jednej z tanečných hodín dospievala pieseň, ktorú si začal nôtiť jej inštruktor, a ten zistil, že  vie bezchybne spievať. Odporučil jej, aby sa prihlásila do súťaže speváckych talentov. Ona ju vyhrala s Lennonovou skladbou Imagine. Keď mala osem rokov, stala sa členkou detskej R&B skupiny Girl´s Tyme. Jej cieľom bolo vyhrať prestížnu televíznu súťaž Star Search, predchodkyňu dnešného The X Factor. Nakoniec sa to tomuto detskému súboru nepodarilo a malá Beyoncé sa vraj sťažovala, že súťažili so slabou skladbou. No už prvotný úspech primal jej otca, aby opustil zamestnanie a stal sa manažérom kapely. Podľa jej sestry Solange speváčka trávila hodiny vo svojej izbe a učila sa spevácke party až do absolútnej dokonalosti. Ostatné deti by sa na to vykašľali a šli sa hrať von, Beyoncé si len na chvíľu odpočinula a pokračovala.

.talent ako hrom
Z Girl´s Tyme sa neskôr vykľulo trio Destiny’s Child, ktoré koncom deväťdesiatych rokov začalo valcovať hitparády svojím mixom R&B, soulu a funky. Aj v Destiny’s Child, ktoré tiež manažoval jej otec, pokračovala v úmornom drile. Skupina cvičila štyri hodiny denne, spievala na všetkých možných akciách. Trvalo sedem rokov, kým Destiny’s Child podpísali prvú nahrávaciu zmluvu s Columbia Records. Boli modernou verziou legendárnej soulovej kapely The Supremes a Beyoncé, ktorá z trojice speváčok vyčnievala vďaka prirodzenému šoumenstvu a speváckemu talentu, bola zas mladou Dianou Rossovou.
Destiny’s Child však dlho nevydržali. Jednou z príčin boli hádky, ktoré neskôr prerástli do súdnych sporov, kde sa dve členky tria Kelly Rowland a Michelle Williams sťažovali, že ich manažér preferuje svoju dcéru Beyoncé. Je pravda, že ani jedna z nich neskôr neurobila žiadnu prevratnú kariéru. Predčasný rozpad tria viedol logicky k jej sólovej kariére. Za debutový album Dangerously in Love (2004) dostala hneď päť sošiek prestížnej ceny Grammy. Dnes vlastní až sedemnásť gramofónikov, čo z nej robí tretiu najúspešnejšiu americkú speváčku všetkých čias v počte získaných Grammy. Beyoncé je ženou viacerých superlatívov. Je štvrtou najlepšie zarábajúcou celebritou tejto planéty. Podľa časopisu Forbes zarobí každoročne okolo 87 miliónov dolárov. Do dnešného dňa sa po celom svete predalo 120 miliónov kusov jej nahrávok.
To všetko sú sumy, ktoré sa pohybujú mimo bežného ľudského uvažovania. Hudobní kritici môžu speváčke vyčítať veľa vecí: že jej tvorba, postavená na hypermodernom R&B je viac-menej prvoplánová a príliš komerčná, že jej skladby sú robené na efekt a často skĺzavajú do umelej produkcie a len ťažko sa môžu porovnávať s úrovňou jej obľúbenkýň Arethy Franklinovej alebo Diany Rossovej. No nikto jej nemôže uprieť jej talent. Je to už niekoľko rokov, čo mal premiéru hudobný film Cadillac Records o príbehu vydavateľstva Chess Records, ktoré v šesťdesiatych rokoch dalo svetu elektrické blues, poctivý soul a rokenrol. Beyoncé vo filme stvárnila úlohu speváčky Etty Jamesovej a túto rolu vrátane spevu odohrala s veľkým šarmom a nasadením. Doteraz hrala v šiestich filmoch, niektoré boli aj prepadákmi. Jej najznámejším filmom sú Dreamgirls o dievčenskej skupine zo šesťdesiatych rokov.
V šoubiznise Beyoncé funguje už od konca deväťdesiatych rokov, no nemá za sebou žiadny škandál. Jedným z dôvodov je fakt, že si veľmi prísne stráži svoje súkromie. Novinárom niekoľko mesiacov trvalo, kým zistili, že si v roku 2008 zobrala za muža Jay-Z. Médiá jej pred časom vyčítali spievanie pre Kaddáfiho syna Mutassima na karibskom ostrove v roku 2009, za ktoré zinkasovala veľký balík peňazí. Neskôr však vyšlo najavo, že Mutassima jednoducho „skásla“ a všetky peniaze hneď poslala na fond obetiam zemetraseniu na Haiti. Speváčka sa doteraz bránila len malým obvineniam – kritizovali ju, že propaguje fajčenie a že občas nosí zvieracie kožuchy. Tento rok ju obvinili, že na Obamovej inaugurácii nespievala naživo, ale na playback. To sa nikdy nepotvrdilo ani nevyvrátilo a je možné, že pre problémy s ozvučením sa hymna mohla nahrať vopred.

.prvá dáma s prvým pánom
Možno to vyzerá, že Jay-Z je nielen manžel, ale aj ďalší šikovný krok v budovaní kariéry. Jedno však tomuto páru nemožno uprieť – silu, s ktorou Beyoncé aj Jay-Z držia v rukách svoju kariéru a zdá sa, že i život. „My s naším vzťahom nehazardujeme,“ povedal Jay-Z pre časopis People. Nielen im, ale aj ďalším párom zo šoubiznisu, ktoré to spolu myslia vážnejšie, sa osvedčilo nehádzať sólokapre bulváru.
Niežeby si ich médiá nevšímali. No píšu o nich aj inak. V roku 2006 vyhlásil časopis TIME Beyoncé Knowlesovú a Jay-Z-ho za najvplyvnejší pár na svete. Spomeňme si na iný slávny pár v šoubiznise, ktorý svojho času tvorila Whitney Houston a Bobby Brown. Tiež to bola dvojica, v ktorej iskril sexepíl, talent a tvorivý potenciál. Žiaľ, iskrilo tam aj iné – drogy, neladiace povahy a výbuchy hnevu spojené s násilím. Také niečo by nás u Beyoncé a jej manžela, po búrlivej mladosti zjavne usadeného, prekvapilo.
Tentoraz sa zrejme našli dvaja, ktorí si jednoducho sadli a basta. A predsa sú tí dvaja dosť odlišní. Jay-Z vzišiel, na rozdiel od Beyoncé, z chudobnej mestskej štvrte. Malý Shawn Corey Carter okrem materiálneho nedostatku prekonával aj traumu z pocitu, že otec oňho ani o jeho súrodencov nejavil záujem – veľmi rýchlo opustil rodinu a štyri deti vychovala sama matka. Záujem o hudbu sa u Jazzyho, čo bola jeho vtedajšia prezývka, prejavoval od detstva. Súrodenci spomínajú, ako ich v noci zvykol budiť, keď vyklepával na nábytok rozličné rytmy. Miloval muziku, no žil väčšinou na ulici. A tam to nebýva ani pekné, ani jednoduché.
Chalan, ktorý si prezývku neskôr zmenil na Jay-Z, prešiel klasickou dráhou mnohých hiphopových umelcov. Výtržnosti, gangy, drogy, prestrelky. Istý čas údajne predával crack. Na rozdiel od iných si z toho nerobí kult, ale ani svoju minulosť neukrýva. Zato sa snaží, ako sám hovorí, „byť užitočný“. Financuje mnohé aktivity, v spolupráci s OSN upozorňuje na problematický prístup k vode v mnohých častiach sveta. Hovorí o tom, ako ho inšpirovali Bonove projekty. Možno ho podozrievať, že dobročinné aktivity, ktoré organizuje alebo na ktoré prispieva, využíva na vlastnú propagáciu. Nemožno však poprieť, že zo svojho polmiliardového majetku vie niečo dať aj tým, ktorí nemajú takmer nič. Milión dolárov napríklad venoval na pomoc obetiam hurikánu Katrina. (No a päť miliónov dal na snubný prsteň pre Beyoncé.)
Beyoncé a Jay-Z sú skrátka power couple – mocný pár. Dvaja ľudia, ktorí si navzájom posilňujú svoju pozíciu na trhu a vplyv. Vekový rozdiel môže byť v tomto prípade pre spolužitie dokonca prínosom. Beyoncé mala totiž, na rozdiel od nebohej Whitney, šťastie: svojho „zlého chlapca“ dostala už v čase, keď mal najhoršie za sebou. Nestrhol ju do priepasti drog a násilia, pretože sa z nej už sám stihol vyšplhať von. Spolu prekonali aj problémy, keď Beyoncé prvý raz otehotnela a spontánny potrat šokoval oboch manželov. Ani vtedy však do súkromnej tragédie nezasvätili médiá. Prvý raz ju spomenuli na verejnosti, až keď druhé tehotenstvo dopadlo najlepšie, ako mohlo, a v januári 2012 prišla na svet vysnívaná dcérka Blue Ivy.
Do akej miery sa však na power tohto páru podieľa práve Beyoncé? A do akej miery dokáže byť stále vzorom pre nezávislé mladé ženy? Ťažko odpovedať. Je isté, že Jay-Z nie je večne žiarlivý a večne „pod vplyvom“, nie je to ani výtržník, ktorý by svojej partnerke vyrábal monokle. Beyoncé má zrejme v ich dvojici silné slovo. No nie je to prvoplánová feministka Madonninho typu – nevykrikuje o nezávislosti tým neprehliadnuteľným, no často komiksovo nedôveryhodným spôsobom. Ale Beyoncé žije vo svete, ktorý už nestojí na barikádach tak okato ako svet, ktorý v osemdesiatych rokoch vzala útokom Madonna. Niektoré bitky sú už v tomto našom dobojované a dokonca aj vybojované.
Aj vďaka nim však môže mať teraz táto talentovaná a sebavedomá tridsiatnička tak trochu „všetko“. Môže byť dobrá dcérka, ktorá sa proti tatkovi včas vzbúri, milujúca manželka, ktorá však má v rukách svoj život a odhodlane spieva o tom, že „dievčatá vládnu svetu“. Občas je to feministická bojovníčka, ale veľmi často je to aj vyparádená živá Barbie, ktorá ukáže nielen hlas, ale aj telo. A, ako inak, Beyoncé je americká inštitúcia – diva, ktorá na inaugurácii prezidenta stelesní triumfálne emócie a rozplače národ.
Nechýba veľa do obrazu dokonalosti, keď sa aj Barack Obama s rešpektom vyjadrí o jej manželovi, že Jay-Z má hlavu na pravom mieste a dokáže správnym smerom ovplyvniť mnohých ľudí (možno mal na mysli to, že Jay-Z mu v predvolebnej kampani nesmierne pomohol). A ešte menej nám chýba k záveru, že Beyoncé a Jay-Z sú tak trochu ako Michelle a Barack v šoubiznisovom vydaní. Možno sú občas tiež rovnako marketingovo pozlátení a bez vyhraneného posolstva, ale to už býva osudom celebrít v politike aj šoubiznise – medzi ktorými sa aj tak čoraz väčšmi stierajú hranice.

.nová Beyoncé
Beyoncé je v skutočnosti ženou paradoxov. Tomu zodpovedá aj jej alter ego Sasha Fierce, ktoré si na treťom albume vytvorila preto, aby oddelila svoj súkromný život od toho na pódiu. Na pódiu alebo v klipoch sa prezentuje ako bohyňa s nekonečným sexepílom, no v rozhovoroch býva skôr kamarátska, vnímavá, bezprostredná. Veľa zaujímavého toho nepovie, ale má v istých veciach jasno. Beyoncé môže byť kamarátkou z vedľajšieho bytu ako aj vesmírnou bohyňou, napísal o nej GQ.  Jej hudba vychádza z černošských koreňov, ale farba pokožky nehrá v jej prípade veľkú úlohu, čo len svedčí o tom, že západný svet je dnes úplne inde než v časoch Arethy Franklinovej, keď sa tento druh hudby označoval ako  „black music”.
Hlása feminizmus a nezávislosť od mužov, pričom za jej úspechom stojí aj jej otec Mathew. Ich cesty sa začiatkom desaťročia rozišli po tom, ako ho v podstate „vyhodila“ zo svojich služieb, pretože sa potrebovala definitívne osamostatniť. Bližšie sa o vzťahu s ním nechce vyjadrovať, ale je zrejmé, že Mathew nebol despota, aj  keď určite vládol tvrdou obchodníckou rukou. „Kedysi som si dala za cieľ, aby som sa stala nezávislou od otca. To sa mi nakoniec aj podarilo…je mi jedno, či predám čo len jediný album. Moja sloboda je viac ako celá moja kariéra. Musela som obetovať vzťah s otcom,“ povedala v dokumente Life Is But a Dream. Podľa britských novín Independent však otca dnes definitívne nahradil Jay-Z. „Často mám pocit, že si v osobe manžela v skutočnosti zobrala svojho otca. Jay-Z je ako Mathew Knowles. Je starší, má silné sebavedomie a vie, ako sa riadi banka. Okrem toho, aj on jej umelec, ktorý pomohol jej úspechu,“ povedala pre Independent autorka jej životopisu Janice Arenofsky.
Dnes 31-ročná Beyoncé hovorí, že v šoubiznise dosiahla všetko, čo sa dá dosiahnuť. V roku 2001 americký magazín Billboard označili speváčku za najlepšiu umelkyňu minulého desaťročia. V tom čase ohlásila, že čaká dieťa a že si po nekonečnom pôsobení v hudobnom šoubiznise dáva istú pauzu, ktorú vyplnila starostlivosťou o svoju dcérku a cestovaním po svete. Slovenský fanúšik teda uvidí trochu inú Beyoncé. Už nie je beznádejne zamilované dievča, čo spieva Crazy in Love, ale matka a samostatná žena, ktorá zobrala vlastný život do svojich rúk a začala novú etapu svojej kariéry. Vôbec to nevyzerá, že by mohla dopadnúť ako Whitney Houston.
Bratislava je jednou zo zástavok jej svetového turné The Mrs Carter Show World Tour, v rámci ktorého predstaví aj pesničky z nového albumu. Ten by mal vyjsť ešte v tomto roku. Koncert je beznádejne vypredaný, no diváci by si mali dať trochu pozor, aby neboli sklamaní, ako napríklad po koncerte Madonny v Prahe, kde táto speváčka ukázala výpravnú šou s kulisami a tanečníkmi, ktorej však chýbalo to najpodstatnejšie – hudba.  Britský denník The Guardian o jej koncerte vo Švajčiarsku pred časom napísal, že Beyoncé predviedla trochu rozporuplné predstavenie, v ktorom sa stretávala jej genialita so strojenosťou dnešnej popovej hudby: Na jednej strane vidíte na pódiu silu prírody, speváčka predvedie jedno z naj predstavení, na druhej je zviazaná až prílišným profesionalizmom, čo znamená, že magické sa stane občas mechanickým. Nemusí sa toľko snažiť, aby sme ju mali radi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite