Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo budem robiť

.peter Bálik .časopis .kultúra

Začiatkom tohto týždňa bude mať v bratislavskom klubovom kine Lumiére slovenskú premiéru dokument Pátranie po Sugar Manovi (Searching For Sugar Man). Vrelo odporúčam, je to jeden z najkrajších príbehov v dejinách popmusic, kde sa skupina fanúšikov obskúrneho umelca menom Sixto Rodriguez pustí do hľadania svojho strateného idolu. Podľa niektorých neoverených správ je mŕtvy, podľa iných prebýva niekde v Amerike.

Jediné, čo pátrači majú, sú Rodriguezove texty k pesničkám na zadnej strane obalu albumu, ktoré ich po neustálom analyzovaní nakoniec navedú na tú správnu stopu. Vďaka dokumentu sa tomuto americkému pesničkárovi, ktorý na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov vydal dva skvelé, ale zabudnuté albumy, podarilo reštartovať svoju kedysi nadobro stratenú kariéru.
Vo štvrtok bude mať v neďalekej Viedni koncert americká skupina Black Rebel Motorcycle Club, ktorá je zárukou fantastického valivého rokenrolu. Dni slávy sú pre toto trio s dvoma gitaristami a bubeníčkou už minulosťou, začiatkom minulého desaťročia ich dopredu vyniesla gitarová vlna na čele so The Strokes alebo The White Stripes, no ich koncerty sú stále zážitkom. Stačí len v Bratislave nasadnúť na vlak alebo autobus, ktorý vás zavezie k bytovému a obchodnému komplexu Gasometer a po skončení koncertu BRMC ešte stihnete aj posledný nočný spoj.
O deň neskôr bude mať v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom koncert bratislavská skupina Longital, ktorú v poslednom čase sprevádza vibrafonista a klavirista Stroon. Samozrejme, do Nového Mesta je to pre mňa priďaleko, počkám si, kým Šina a Dano budú hrať niekde v Bratislave, no bol by som zvedavý, ako im to so Stroonom hrá, ako aj na ich nové pesničky. Posledný album Longitalu Teraz vyšiel ešte v roku 2010. Šina a Dano, už je načase!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite