Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeden z nás

.štefan Hríb .časopis .editorial

Hovorilo sa, že buď vyhrá človek rímskej kúrie, alebo človek jej ráznej zmeny. Nestalo sa ani jedno, ani druhé. Zvolený bol človek boží.

Nech mi teraz na chvíľu neveriaci prepáčia: To, že nový pápež nie je výsledkom intríg, moci a prízemných záujmov, že je to človek hlbokej spirituality, tichosti, skromnosti a čistého záujmu o ľudí, je v podmienkach Vatikánu taký šok, že jeho autorom nemôže byť konkláve, ale len Duch Svätý. A nemyslím to obrazne. A teraz nech mi neveriaci prepáčia druhýkrát: To, že po Jánovi Pavlovi II. a Benediktovi XVI. je už tretí pápež za sebou krásnym človekom, ukazuje, že ten ohovorený a zneuznaný Vatikán v sebe stále skrýva poklady, ktoré sú síce prehlušené špinou, ale nakoniec až zázračne zažiaria. Bude dobré na túto Božiu moc pri budúcom hodnotení Vatikánu aspoň trochu pamätať.
Nie je jasné, čo všetko František na svojej milovanej cirkvi zmení. A nevedno ani to, ako sa jeho zvolenie prejaví na zatuchnutých cirkevných pomeroch u nás doma, ktoré namiesto šírenia lásky umlčiavajú kňazov. Ani osud priateľa Róberta Bezáka nie je jasný. Viacerí len dúfame. Ale niečo už vidno – tento pápež preferuje bratstvo pred povýšenosťou, pokoru pred mocou, a službu pred poklonami. A preferuje ich až tak, že od úplného začiatku porušuje mnohé nepísané tradície svojho úradu. Je už pápežom, no ostal jedným z nás.
Nikdy by som nepovedal, že takýto typ človeka sa niekedy môže stať rímskym biskupom. A priznám sa, že ma to po mesiacoch temna povzbudilo až kdesi na dne duše. Viem to povedať iba osobne – tento Argentínčan vo mne okamžite zväčšil vieru v Božiu lásku.
Tak nech sa Vám to naďalej darí, milý František.

O novom pápežovi píšeme viac v tomto čísle.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite