Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrah z povolania

.štefan Hríb .časopis .editorial

Príbeh o prokurátorovi Vašovi je drsný. Keď som ho počúval v Lampe, miestami mi slová Pavla Palečka zastavovali dych. S radosťou preto oznamujem, že jeho film je už na stránke .týždňa.

Najlepším komentárom k celému filmu je list, ktorý s láskavým dovolením autora filmu uverejňujeme. Znie takto:
Jsem nešťastnou dcerou Karla Vaše. Byl mi sotva jeden rok, když skončila jeho kariéra soudce a prokurátora. Nemohu se proto omlouvat za jeho činy – smysl by měla pouze omluva jeho samotného. On však nad ničím až do poslední chvíle nezaváhal. Přestože se nemohu omluvit, odsuzuji všechny nelidské a nenapravitelné činy tehdejší doby. Tedy i činy, kterých se otec dopustil a kterými napomáhal ve své celoživotní fanatické víře budovat systém, který jeho samotného semlel a přivedl do gulagu a do leopoldovského vězení. Ani to nepomohlo, aby pochopil, co v životě udělal špatně.
Je nemožné vyjádřit, jak líto mi je lidí, kterým komunisté vzali život. Je mi líto Milana Píky, všech popravených, jejich žen a dětí. Nemohu se omluvit za svého otce, ale cítím se všemi, které minulý režim připravil o svobodu a právo žít šťastně.
Vždy jsem nesla stigma dcery Karla Vaše a těžce se s ním vyrovnávám od dětství až do dnešních dnů. Zároveň jsem byla svým otcem nemilovaná, a to nejen za to, že jsem s jeho názory a činy nemohla souhlasit. Považovala jsem přesto za lidskou povinnost otce v jeho stáří navštěvovat a starat se o něho, jak jen jsem byla schopná.

Dcera Karla Vaše
Byť dcérou vraha z povolania je pekelne ťažké. Ale dokázať si napriek tomu zachovať jasnú myseľ a predovšetkým citlivosť, s akou je list napísaný, je neuveriteľne krásne. Takto nejako vyzerá pravdivé vyrovnanie sa s komunizmom vo vlastnej rodine. A presne tak má vyzerať aj na úrovni celej spoločnosti, ak sa máme kamsi pohnúť.
Ako náš skromný príspevok k nemu prinášame slovenským divákom film Pavla Palečka Utrpení prokurátora Karla Vaše na našej podstránke http://filmy.tyzden.sk, pričom celý výnos zo spoplatnenia venujeme tvorcom filmu.


Vážení čitatelia,
31. januára sa skončila naša predplatiteľská akcia. Mená viac ako 300 výhercov nájdete od pondelka na našej stránke www.tyzden.com, a tiež v nasledujúcom vydaní tohto časopisu.
S radosťou v tejto súvislosti oznamujem, že počet našich predplatiteľov sa za posledné dva mesiace zvýšil na 5-tisíc, čo je nárast takmer o 70 percent. Chcem sa vám všetkým poďakovať za vaše rozhodnutie kúpiť si nás na celý rok. Je to pre nás naozaj veľká pomoc uprostred krízy novinovej inzercie. A súčasne je to pre nás dôkaz, akých lojálnych čitateľov máme. Veľmi si to vážime.
V snahe zvýšiť počet predplatiteľov budeme pokračovať celý rok, pretože v neistej situácii európskej ekonomiky je pre náš každý jeden nový predplatiteľ dôležitým krokom k dlhodobo udržateľnému riešeniu. Prosím vás preto aj teraz, aby ste všetci zvážili tento krok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite