Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nádej z Košíc

.štefan Hríb .časopis .editorial

Tá správa z centra východného Slovenska je prekvapujúca – ukazuje, že aj po rokoch straníckeho znásilňovania ostali na Ústavnom súde zrnká práva a svedomia.

Žijeme zvláštnu dobu. Najskôr dva roky otriasa štátom vášnivý spor o generálneho prokurátora, ktorý je bojom o samotnú povahu štátu, a keď príde prvé významné víťazstvo práva v celej kauze, prejde to bez väčšieho záujmu verejnosti.
A záujem by sa veru žiadal: Rozhodnutie, ktorým vo štvrtok jeden zo senátov Ústavného súdu vyhovel Jozefovi Čentéšovi a jeho námietke zaujatosti voči dvom sudcom, ktorí mali riešiť jeho kauzu, je extrémne dôležité. Znamená, že o kľúčovom spore, či podozrivý I. G. porušil nevymenovaním zvoleného kandidáta Ústavu, nebude rozhodovať sudca Brňák, bývalý poslanec HZDS z čias najbrutálnejšieho mečiarizmu, ani sudca Ľalík, blízky Štefanovi Harabínovi. No nie je to rajská hudba?
Rozhodol o tom odvolací senát v zložení Lajos Mészáros, Juraj Horváth a Sergej Kohút, a v atmosfére zastrašovania a politického vydierania je to čin hodný úcty. Toto rozhodnutie môže byť jedným z najdôležitejších v histórii Ústavného súdu, pretože zachovalo nádej, že Ústava a zákonnosť budú zachované a Slovensko svoju prokuratúru začne demafianizovať.
Ale rozhodujúci krok ešte iba príde: Teraz bude záležať na tom, či sa náhradníci za oboch vyradených sudcov, Ladislav Orosz a Ján Luby, nezľaknú a podržia si svoj právny názor spred pár týždňov, keď nesúhlasili, aby mal prezident aj iné ako zákonné dôvody nevymenovať zvoleného Čentéša do funkcie. Ak si ho obaja sudcovia podržia aj zoči- voči brutálnemu tlaku, ktorý nepochybne príde, potom sa dá očakávať, že ich senát pozastaví možnosť parlamentu voliť iného generálneho prokurátora až do svojho konečného rozhodnutia, či mal byť Čenteš vymenovaný.
Ale je to ešte len nádej.
Možno sa vám zdá samozrejmé, že dospelí ľudia v takých významných funkciách si názor podržia, ale tu to nie je samozrejmé. Už pri rozhodovaní o tom, či a kedy musí I. G. zvoleného Čentéša vymenovať, zmenili dvaja sudcovia svoj postoj, a podľa našich informácií to urobili pod tlakom iných. Preto je správa z Košíc len nádejou. Ale aj tak je to zatiaľ najdôležitejšia správa tohto roka.

PS:
Minulý týždeň vystúpil britský premiér Cameron s prejavom, v ktorom okrem iného vyjadril pripravenosť vyhlásiť referendum o zotrvaní svojej krajiny v EÚ. Pre mimoriadnu závažnosť jeho slov uverejňujeme rozhodujúce pasáže v .klube na stranách

PS 2:
Chcem sa veľmi poďakovať Vám všetkým, ktorí ste si nás predplatili. Objednávok prišlo po našej výzve veľa, priebežne ich spracúvame. Ak sa vo výnimočných prípadoch stalo, že ste .týždeň dostali oneskorene, ospravedlňujem sa, vo všetkých takýchto prípadoch sa osobne ozveme.
Až do tohto štvrtku, teda do 31.1.2013, prebieha naša predplatiteľská súťaž s množstvom cien a bonusov. Navyše, ak sa stanete našimi predplatiteľmi, nielenže výrazne ušetríte, ale súčasne nám pomôžete viac, než keď si nás kupujete v stánkoch. Znovu vás preto prosím o zváženie tejto možnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite