Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je náš Schwarzenberg?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Príbeh prezidentských volieb, ktorým sa práve svetu prezentuje Česko, je v mnohom poučný. Ale je aj krásny – postupom Karla Schwarzenberga do druhého kola prekonalo Česko samo seba.

Keď som s kniežaťom asi pred rokom hovoril, bolo to v čase, keď jeho šance klesli na minimum. Objavil sa prostredný, a preto akceptovaný úradník Fischer, a tiež hrubý a preto obľúbený populista Zeman. Vtedy sa aj jemu zdalo, že Česko sa zaradí medzi tú európsku nudu, kde sa na najvyššie posty nemôže dostať nič originálne a autentické. Ale potom sa stalo čosi ako zázrak.
No nebol to zázrak. Bolo to spojenie rozumu a srdca. Tvorivá kampaň, jasné slovo osobností, a aj prekvapujúca aktivita médií premenili druhé kolo z ospalej nudy na najočakávanejší súboj široko-ďaleko. Česká spoločnosť, unavená a znechutená hnilobou vrcholovej politiky, si v poslednej chvíli spomenula na Masaryka a Havla a v ich svetle bolo zrazu jasno: kto, ak nie knieža môže vrátiť Česku tú špecifickú hrdosť na vlastný štát, ktorú im dával najskôr tatíček a potom otec Moci bezmocných?
Ale nebolo to ľahké rozhodnutie. Karel Schwarzenberg má predsa nemecké korene, je katolík a je šľachtic. Niet nevýhodnejšej kombinácie pre priamu voľbu českého prezidenta. Nemci, katolíci a šľachta zanechali v českej histórii okrem pozitív aj veľmi boľavé stopy, a na vzdore voči nim sa formovala moderná česká štátnosť. Ak je napriek tomu knieža v druhom kole a má reálnu šancu dostať sa na Hrad, je jasné, že česká verejnosť práve robí neuveriteľne krásny a dospelý krok. Navyše, knieža v kľúčovej veci netaktizuje, keď povojnový odsun sudetských Nemcov priamo v televíznej kampani naďalej označuje za zločin. Zdá sa mi, že práve to je vrchol celých prezidentských volieb a je to mravný prelom, ktorý Česku veľmi prajem, a aj ticho závidím.
Nie je vôbec jasné, ako to dopadne. Zeman je ťažký súper, vyžívajúci sa v podpásových úderoch, na ktoré spodné prúdy českej verejnosti rady počujú. Ale už teraz je Česko iné ako pred rokom. Iná, aktívnejšia je jeho elita, a iný, zrelší, je aj celý verejný diskurz o mieste Česka v dejinách.
O rok a pár mesiacov budú prezidentské voľby aj u nás. A tak ako pred rokom s kniežaťom, aj teraz sa zdá, že hrozí len nuda a ďalší triumf straníckych kalkulácií. Je vôbec možné, že by Slovensko zažilo podobný „zázrak“ ako Česko?
Vidím tri limitujúce faktory: nemáme takú zaujímavú elitu ako Česko, nemáme tradíciu Masaryka a Havla, a nemáme Karla Schwarzenberga. Ale vidím tu aj tri prednosti: únavu zo štyroch nevydarených prezidentov, prílišnú moc Smeru, ktorá si žiada protiváhu, a veľkú nechuť reformnej časti verejnosti k opozícii, ktorá by mohla jej zneistených lídrov viesť k hľadaniu iných než vyhandlovaných kandidátov.
Mám na mysli dve mená s príbehom: František Mikloško a Martin Bútora. Nemožné? Pozrite sa cez rieku Moravu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite