Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cinkyho koniec

.peter Bálik .časopis .kauza

Osem rokov basy je veľmi veľa. Najmä keď ide o známeho a talentovaného herca. Žiaľ, Dušan Cinkota rozpustil svoj bývalý život v drogách.

.napriek tomu, že jeho blízki hovoria o ňom ako o dobrom človeku, herec nebol iba bežným feťákom, ktorý „len“ konzumoval drogy. On ich aj predával. Začiatkom minulého desaťročia si za prechovávanie pervitínu odsedel 13 mesiacov v base. Podľa pôvodného trestu tam mal byť dva roky, no pre dobré správanie ho pustili skôr. Keď v roku 2003 prišiel z basy, začal nový život. Vrátil sa do divadla, dokonca napísal a zrežíroval divadelnú hru Pikový kráľ (piko je slangovým výrazom pre pervitín), s ktorou chodil po školách, aby mladým ľuďom vyrozprával svoj smutný drogový príbeh.

.vrabec v hrsti
V roku 2007 vykonala polícia záťah, ktorý dostal krycí názov Vrabec. V rámci neho sa do siete chytil aj Cinkota. Bol to šok, veď o tomto hercovi sa v médiách hovorilo ako o polepšenom človeku, ktorý urobil hrubú čiaru za svojou minulosťou. Začiatkom marca tohto roku ho odsúdili na osem rokov väzenia. Herec sa proti rozsudku odvolal, okresný súd Bratislava IV však minulý týždeň tento rozsudok potvrdil a nariadil mu nástup do väzenia. Herec sa na súde obhajoval tým, že bol len policajným informátorom, ktorý mal spolupracovať na odhalení varičov, vyrábajúcich spomínanú drogu. Keď ho polícia zatkla, koloval mu v žilách pervitín a pri sebe mal niekoľko injekčných striekačiek. Súd však neuveril jeho verzii o nastrčenom policajnom agentovi, ktorý si vraj musel pichnúť drogu, aby sa neodhalil. Pred rokom vypočuli aj policajta, ktorý ho mal poslať do spomínaného domu. Aj keď jeho výpoveď zostala utajená, je zrejmé, že hercovu verziu vyvrátil, napriek tomu, že Cinkota trval na svojej nevine: „Začínam pochybovať o tom, či som spravil dobre, že som sa na spoluprácu s políciou dal,” povedal v rámci záverečnej reči pred súdom.
Nebolo to prvýkrát, čo Cinkota tvrdí, že je obeťou právneho systému. V roku 2006 poskytol rozhovor denníku SME, kde síce priznal, že drogy ho dostali na šikmú plochu, ale dodal, že v roku 2003 ho odsúdili neprávom. „Bol tam aj politický, aj spoločenský tlak. Potrebovali nejaké memento aj výstrahu. Beriem to do úvahy, ale v porovnaní s ostatnými prípadmi to bolo nespravodlivé,“ tvrdil Cinkota. Keď v marci tohto roka vyniesli rozsudok, herec to komentoval slovami, že „variči zas dostali menej”, čím narážal na trest variča Martina Havrana, ktorý v rámci toho istého prípadu dostal päť rokov. Pritom sudcovia boli voči nemu celkom zhovievaví. Cinkotu pôvodne súdili ako člena organizovanej skupiny, za čo mu hrozilo od desať do pätnásť rokov väzenia.

.démon pervitín
Drogy človeka zmenia. Pervitín patrí k najnebezpečnejším opojným látkam. Nemá takú silu ako heroín, ale dokáže zamotať život. Môžete sa stať závislým, ale to nie je všetko. Droga zmení vašu osobnosť. Z dobrého človeka sa stane zlodej a klamár, ktorý je schopný okradnúť aj svojich blízkych. Alebo žijete niekde na pomedzí dobrého a temného sveta, ako v minulých rokoch fungoval Cinkota, ktorý chcel viesť nový život, ale drogová minulosť ho privolala späť. Tí, ktorí minulý týždeň iniciovali petíciu, žiadajúcu prezidenta Ivana Gašparoviča, aby udelil hercovi milosť, vidia v hercovi tú dobrú stránku. Do piatka minulého týždňa túto petíciu podpísalo 2 000 ľudí vrátane hercov Andreja Hryca a Pavla Topoľského alebo komunálneho politika a speváka Mariána Greksu. No jeho kolegovia-herci o ňom v súkromí hovorili, že si rád vymýšľal a fabuloval, nie vždy si boli istí, či hovorí pravdu. Chválil sa, že má kontakty na kadekoho vrátane mafiánov. Hoci v poslednom čase vraj naozaj sekal dobrotu, pretože mu hrozil vysoký trest. No pred súdom mu to nepomohlo. Výška trestu vyplýva najmä z toho, že bol za podobný delikt v minulosti odsúdený.
Na Facebooku sa objavili prirovnania o tom, že Mello si hovie v Belize, ďalší gauner dostal za zabitie iba tri roky a chudák „Cinky“ až osem! Na prvý pohľad to vyzerá nespravodlivo, vrahovia sú na slobode alebo obišli s malými trestami, zatiaľ čo Cinkota pôjde do lochu na osem rokov „len“ za pervitín, pričom aj po odsúdení herec trvá na svojej nevine.
Za jeho prípadom sa tak odohrávajú dve tragédie. Jedna je osobná. Je príbehom talentovaného človeka, ktorému drogy zničili život. Druhá je katastrofálna situácia slovenského súdnictva, ktoré nepožíva žiadnu dôveru. Keby slovenské súdy fungovali normálne a mafiáni by neležali na pláži, nikdy by sme výšku Cinkotovej viny neporovnávali s vrahmi.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite