Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martinus, Panta Rhei a Artforum

.eva Čobejová .časopis .téma

Poznáme tri rebríčky najpredávanejších kníh uplynulých mesiacov, ktoré zostavili tri silné kníhkupecké značky.

Silný internetový hráč, ktorý už buduje aj kamenné kníhkupectvá, Martinus má na prvom mieste knihu Antónie Mačingovej Najedzte sa do štíhlosti. Na druhom mieste je Tom Nicholson s Gorilou. Medzi prvými dvadsiatimi najpredávanejšími knihami v Martinuse sú až tri o diétach. Dve z nich napísali slovenské autorky a do kategórie zdravej výživy môžeme zaradiť aj knihy Igora Bukovského, ktoré sa stále držia v prvej dvadsiatke. Znamená to, že aj v sfére lifestylu majú domáci autori preferenčnú výhodu. V rebríčku Martinusu je z 20 najpredávanejších kníh až desať kníh slovenských autorov a napríklad Táňa Keleová-Vasilková tu má až dve knižky, podobne ako Dominik Dán. Nechýba ani Evita Urbaníková (s Densiou Ogino). Pozoruhodné je, že Dominik Dán sa dostal na 14. miesto, hoci jeho kniha je len v predpredaji a Matkin sa dostal už na 11. miesto v čase, keď kniha bola len v predpredaji.
Sieť Panta Rhei má rebríčky štruktúrované podľa žánrov. V slovenskej beletrii panujú tri mená: Dominik Dán, Evita Urbaníková a Táňa Keleová-Vasilková. Z prekladovej literatúry Panta Rhei predal najviac výtlačkov knihy Burpa Todda Nebo nie je výmysel. Trojročný Colton zažil klinickú smrť, a potom svojim rodičom vyrozprával, ako to vyzerá v nebi. Aj slovenských čitateľov to zjavne zaujalo. Dokonca viac ako mierne pornografický príbeh autorky E.L. James  50 odtieňov sivej, ktorá skončila až na štvrtom mieste. Asi sa patrí spomenúť aj sedemdesiatročný úspech detskej knižky Môj Macík, ktorý prebásnila Mária Rázusová-Martáková. Ruský originál Zinaidy Alexandrovovej vyšiel v roku 1940.
Aj Artforum má v prvej dvadsiatke najpredávanejších kníh tohto roka desať kníh slovenských autorov, hoci sú to trošku iné mená ako v Martinuse. Na prvom mieste je Tom Nicholson s Gorilou, na druhom Július Satinský so svojimi Expedíciami 1973 – 1982. Okrem týchto dvoch autorov je tam aj Pavol Rankov (Matky), Lucia Piussi (Život je krátky), Zuska Kepplová (Buchty švabachom), Dušan Dušek (Kufor na sny), Balla (V mene otca), Agneša Kalinová a Jana Juráňová (Mojich 7 životov), Jonáš Záborský a jeho oneskorená premiéra knihy Dejiny kráľovstva uhorského a 19. miesto obsadila knižka Potulky starou Žilinou 2 od Mariána Mrvu a Petra Štanského.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite