Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá práca pre vydaté ženy s deťmi

.eva Čobejová .časopis .téma

Školy sú pre istú skupinu žien naozaj dobrým zamestnávateľom. Vidno to napríklad na tom, ako v školách pribúdajú ženy s pôvodne nepedagogickým vzdelaním, často vidno napríklad titul Ing. Ide o ženy, ktoré sa o učiteľstvo začali zaujímať až v momente, keď si založili rodinu.

Ono to je tak – slobodné mladé ženy si vysnívajú kariéru, ale potom sa vydajú, prídu deti, priority sa prudko zmenia a zrazu je práca v škole dobrou voľbou. Samozrejme, ak je partner schopný slušne zarobiť a zabezpečiť rodinu. Učiteľka nemusí byť každý deň do podvečera v práci, má letné, jesenné, zimné i jarné prázdniny, ktoré ostatné ženy musia riešiť dovolenkami či výpomocou babičiek. Nikto ju neženie do práce počas víkendov. Navyše má často svoje deti pod dohľadom vo svojej škole. Na mnohých školách je skupinka takýchto žien, v niektorých školách je dokonca veľmi silná – napríklad vo väčších mestách s dobrými pracovnými príležitosťami pre mužov. Sú to učiteľky, ktoré sú so svojou prácou aj statusom spokojné a hoci by sa nebránili vyšším platom, nepôjdu pre ne ani na barikády. Sú v celkom inej situácii ako ich kolegovia muži, ktorí sú živiteľmi rodiny alebo slobodné kolegyne, nehovoriac o učiteľkách, ktoré majú deti, ale nemajú žiadnych alebo zarábajúcich partnerov. Aj Dušan Šimov, riaditeľ haličskej základnej školy, kde sú z 30 učiteľov len štyria muži, tvrdí, že keby bolo v školách viac mužov, bolo by to tam revolučnejšie a skôr by sa podarilo presadiť pre učiteľov vyššie platy. Feminizácia školstva neznamená teda podľa neho len to, že deti nemajú v škole mužské vzory a silnejšie autority, ale aj to, že spoločenský tlak na zvýšenie statusu učiteľov je taký malý.
Úplne inak sú na tom napríklad zdravotné sestričky, medzi ktorými tiež nie je veľa mužov, ale ich práca nie je priateľsky naklonená rodine. Skôr naopak – poobedňajšie, nočné a víkendové služby komplikujú rodinný život a žiadne prázdniny sa nekonajú. Žien, spokojných s touto prácou, je teda určite menej, hoci jedno majú obe profesie spoločné. Obe prinášajú pocit zmysluplnosti, pretože patria do kategórie takzvaných pomáhajúcich profesií, ktoré prinášajú silné uspokojenie z práce.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite