Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Fica do nás

.štefan Hríb .časopis .editorial

Keď sa skončilo polouzavreté premietanie filmu Od Fica do Fica, zaznel vrelý a zaslúžený potlesk. Mne tlieskať nešlo. Zopár minút som v plnej sále pozeral do prázdna, až mi napadla zvláštna vec.

Film Zuzany Piussi je vynikajúci dokument o štáte, v ktorom práve žijeme. Nehrá sa na umenie, nepózuje, nezdôrazňuje formu. Ide priamo po veci. Možno v závere trochu preháňa nebezpečnosť Fica, čím podceňuje nebezpečnosť Dzurindu a všetkých, ktorí dnešnú vládu umožnili. Ale aj z tohto preháňania a podcenenia cítiť vášnivú autorskú dušu, s ktorou sa dá nesúhlasiť, ale nedá sa ostať chladným. Tlieskam aspoň teraz.
Už samotný fakt, že práve tento film odmietli veľké multiplexy v bratislavských obchodných centrách premietať, hoci peniaze za prenájom a vlastné náklady mali dostať vopred, je obžalobou doby, v ktorej žijeme. Je to doba sráčov, strachu a prázdnoty medzi veľkou časťou podnikateľov.
Ale tým sa problém nekončí. Kdesi na sociálnych sieťach som si prečítal, že ešte aj človek z vedenia SME Zuzanin film nepotrebuje, pretože sa mu jej filmy nepáčia (v poriadku), má škrekľavý hlas (sic!) a vôbec, patrí do skupiny, ktorá si zasa robí iba marketing (...). Naše postavenie sa za filmárku v spore s predposratým multiplexom bolo dokonca výborným karikaturistom označené za pateticko-hysterické. Toto už nie je o dobe a biznise, ale o elementárnej prajnosti, rozhľade a pohľade na svet, skazený závisťou (v prvom prípade) a cynizmom (v prípade druhom).
Ale ani to sa mi nezdá podstatné. Film Od Fica do Fica ukázal oveľa vážnejšiu trhlinu. Je ňou svet, ktorý nesúhlasí s gorilami, ale správa sa omnoho hlúpejšie a väčšinou rovnako egoisticky, ako kritizovaní korupčníci a zlodeji. Ak bolo v časoch začínajúceho mečiarizmu Slovensko rozdelenou krajinou, deliaca čiara bežala medzi civilizovanou menšinou a charakterovo degenerovanou väčšinou. A hoci to bolo často zúfalé, práve povaha deliacej čiary dávala nádej na skutočnú zmenu. Lenže aká je a kde leží deliaca čiara dnes? Zuzana Piussi dáva jednu z možných odpovedí. Je to temná odpoveď, ako ešte nikdy od roku 1989: mocní kradnú a klamú, vľavo aj vpravo, a ich kritici blúznia, tvoria nebezpečné utópie a najmä predvádzajú svoje neskrotené, infantilné egá, ktorých dôsledkom nie je oslabenie, ale posilnenie akýchsi goríl.
Svetlo na konci tunela spočíva v podmienkach vzniku filmu. Zuzana Piussi dva roky točila, aj keď nemala žiadne peniaze od štátnych fondov či televízie. Mala len zopár priateľov, ktorí v tom videli zmysel a nenechali ju osamote. Tým nastavili latku veľmi vysoko – ukázali všetkým ufňukaným tvorcom, že aj na takom malom trhu a v tak málo kultúrnom štáte môžu vznikať silné veci.
Zuzana, Mário, Marek, nie protesty, ale až vy ste čímsi pohli. .vyšla naša prvá kniha!
Dlho sme o tom uvažovali, dnes je to konečne realita. S radosťou Vám oznamujem, že ako prvú knihu nášho vydavateľstva sme práve vydali texty Martina Mojžiša o vede.
Knihu Jeden výdych koňa si za zvýhodnenú cenu 8,99 eur môžete objednať na podstránke knihy.tyzden.sk, pričom Vám ju pošleme aj s Martinovym vlastnoručným podpisom. Navyše: ku každej objednanej knihe dostanete od nás ako bonus ešte aj malý predvianočný darček: DVD s témou Sedem úžasných vecí Martina Mojžiša.
Knihu si tiež môžete kúpiť v knihkupectvách siete Artforum a Panta Rhei za 9,99 eura.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite