Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši „moskviči“

.eva Čobejová .časopis .téma

Keď hovoríme o dobrom vzdelaní a o vplyve ľudí s prestížnymi školami na túto spoločnosť, nemôžeme obísť MGIMO. Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov bol do začiatku 80. rokov jedinou prestížnou vysokou školou, ktorú mohol ambiciózny a talentovaný študent zo socialistického Československa absolvovať. Záujem bol veľký, a zďaleka nestačilo mať dobré študijné výsledky. Na MGIMO bolo treba mať aj bezchybný ideologický profil. Stačil napríklad jeden emigrovaný príbuzný alebo otec vylúčný zo strany či veriaca mama – a študent nemal šancu. Časť študentov bola navyše vychovávaná v Moskve na špeciálne účely tajných služieb.

Napriek tomu možno tvrdiť, že MGIMO popri ideologických predmetoch dokázalo naučiť svojich absolventov aj čosi užitočné, napríklad jazyky ako svahilčinu, perzštinu či čínštinu. Okrem skvelej jazykovej výbavy si absolventi odnášali domov aj užitočné kontakty na svojich spolužiakov. Hodilo sa to v politike, diplomacii, ale aj v biznise. Absolventi MGIMO sú dodnes silnou skupinou vo verejnej i súkromnej sfére. Mnohí sú teraz vo svojich najlepších rokoch, a tak kulminuje aj ich kariéra. Absolventom MGIMO je súčasný slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, titul z Moskvy si doniesol aj súčasný minister zahraničia Miroslav Lajčák, rovnako ako aj jeho predchodcovia – Ján Kubiš a Eduard Kukan. Miroslav Lajčák dokonca v roku 2009 oficiálne na pôde MGIMO poďakoval škole za to, že ich štúdium „nasmerovalo k otvorenosti, na vyhľadávanie širších obzorov, akceptovanie a tolerovanie rôznosti a zmeny“.
Špecifické vzdelanie má súčasný štátny tajomník MF SR Vazil Hudák, ktorý absolvoval Harvard, ale predtým vyštudoval aj MGIMO (ponuku .týždňa na rozhovor, v ktorom by porovnal kvalitu oboch škôl, však odmietol).
Absolventi MGIMO sa nepresadili len v politike. Je známe, že investičná skupina Penta vznikla z bývalých spolužiakov na MGIMO. Jaroslav Haščák, Marek Dospiva aj Jozef Oravkin mohli byť socialistickými diplomatmi, ale keďže socializmus sa zrútil ešte počas ich štúdia, nestratili sa a vybrali si inú kariéru. Ani v nej nie sú neúspešní.
Na MGIMO študujú aj dnes Slováci, keďže je možné získať na túto nie lacnú školu aj štipendium. O štúdiu na MGIMO bloguje napríklad študent tohto inštitútu Peter Verešpej, ktorý sa snaží rozbiť starý mýtus o tom, že je to dodnes škola pre rozviedčikov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite