Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naši západníci

.eva Čobejová .časopis .téma

Čoraz silnejšie slovo majú v politike aj vo verejnom živote ľudia, ktorí prešli špičkovými svetovými univerzitami. Niektorých vidno viac, niektorých menej, ale ich vplyv je významný. Ak dnes na slovenskej pravici zaznie zaujímavý hlas či provokatívny politický návrh, často sú za ním traja výrazní poslanci – Daniel Lipšic (Nová väčšina), Radoslav Procházka (KDH) či Miroslav Beblavý (SDKÚ). Lipšic absolvoval postgraduálne štúdium na Harvard Law School, Procházka získal titul doktor právnych vied na Yale Law School, Beblavý absolvoval magisterské a doktorandské štúdium na starobylej škótskej University of St. Andrews (je to škola, na ktorej študoval aj britský korunný princ William).

Viacero ľudí robí v politike na menej viditeľných, no vplyvných postoch. Martin Filko vyštudoval ekonómiu na Erazmovej univerzite v Rotterdame, dnes je šéfom Inštitútu pre finančnú politiku na MF SR.  Martin Bruncko, bývalý hlavný poradca Ivana Mikloša a spolutvorca viacerých ekonomických reforiem, skončil bakalárske štúdium v odbore filozofia a medzinárodné vzťahy na Stanfordovej univerzite. Magisterské dokončil už na Harvarde. Na ministerstve financií je štátnym tajomníkom Vazil Hudák, ktorý absolvoval Harvard Business School.
Vo verejnej sfére už počuť o absolventovi Harvardu Matejovi Sapákovi, ktorý založil Slovenskú debatnú asociáciu, radil na ministerstve, a teraz sa prioritne venuje vzdelávaniu. Podobne sa na vzdelávanie novej generácie zameral Martin Luterán, ktorý študoval v Oxforde a na Slovensku založil a vedie Kolégium Antona Neuwirtha. Učiteľom na Univerzite Komenského je aj uznávaný matematik Martin Niepel, ktorý má titul z Princetonu. Absolvent Princetonu je aj historik Ivan Bútora, ktorého bolo možné občas stretnúť v trolejbuse, pretože si šoférovaním trolejbusu plnil svoj detský sen. Venuje sa však histórii Bratislavy a taktiež verejnej doprave, a to ako občiansky aktivista, aj ako člen predstavenstva Dopravného podniku mesta Bratislava.
Ivan Štefunko sa chcel kedysi angažovať v ľavicovej politike, dnes vedie spoločnosť Neulogy, ktorá pomáha firmám, ako zarobiť s kreatívnymi nápadmi. Štefunko vyštudoval parížsky Inštitút politických štúdií.
Daniel Nagaj má doktorát z prestížnej Massachusetts Institute of  Technology (MIT), vrátil sa na Slovensko a pracuje na Fyzikálnom ústave SAV.
A to sme určite sme nespomenuli všetkých, ktorí majú prestížny titul a vrátili sa domov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite