Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kysucká pravica?

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Slovenská spoločnosť sa v uplynulých rokoch prudko zmenila. Demograficky, kultúrne, nábožensky aj politicky. Lepšie povedané, kultúrne a spoločenské zmeny majú svoje politické dôsledky. V Bratislave, ktorá bola kedysi hlavnou baštou pravice (čo bol na európske pomery pomerne zriedkavý jav), vyhral posledné voľby ľavicový Smer. Primátorom mesta je ľavičiar Milan Ftáčnik. Mesto si žiada čoraz liberálnejšiu pravicu a predstava, že by primátorom hlavného mesta mohol byť tradičný katolík z KDH, je už zrejme takmer nereálna. Znamená to dve veci: buď sa pravica prispôsobí liberálnej Bratislave, alebo sa jej ako svojej doterajšej bašty vzdá a pôjde za konzervatívnejšími voličmi. Niečo podobné sa v minulosti udialo v Spojených štátoch amerických.

Keď sa pozriete na mapu, kde v roku 1960 vyhral prezidentské voľby Richard Nixon a porovnáte ju s mapou, kde v roku 2000 vyhral George W. Bush, pozeráte sa na dva výrazne odlišné svety. V roku 1960 bola republikánskou baštou Kalifornia, Nixona volilo celé západné pobrežie vrátane štátu Washington na severozápade USA. Naopak, Nixon prehral v Texase a takmer na celom americkom Juhu. O 40 rokov neskôr bolo všetko inak, Bush v Kalifornii nerobil ani kampaň a v meste Seattle na severe republikáni takmer neexistujú, za to Texas a celý Juh volil republikána Busha. Čo sa stalo? Zmenila sa Amerika, a to zmenilo aj republikánov. Dobre to vidieť aj na politických klanoch. Pradedo Georgea W. Busha sa volal Prescott Bush, bol dvakrát zvolený za senátora a aj na dnešné pomery to bol liberálny politik. Podporoval vysoké dane, zvyšovanie minimálnej mzdy aj potraty. Jeho syn, americký prezident George H. W. Bush, sa od neho posunul trochu doprava a jeho vnuk, George W. Bush predstavoval v mnohom politický opak svojho starého otca. Rovnako sa zmenili aj republikáni, zo strany Nelsona Rockefellera, ktorá mala siné zázemie v New Yorku, sa stala strana, ktorá má svoj domov na americkom Juhu.
Čo z toho vyplýva pre Slovensko? Pravica by mohla zostať konzervatívna, ale niečo by ju to stálo. Musela by sa vydať na sever, ktorý odovzdala ľavici – aj preto by potrebovala viac výraznejších politikov z Kysúc a Oravy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite