Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ahoj Hedviga,

.štefan Hríb .časopis .editorial

som práve pri Jadrane, kde som chcel pár dní vnímať len ruch starých mestečiek a krásne farby mora. Lenže Teba chcú posadiť na psychiatriu, a to je také šialené, že Ti musím napísať.

Neviem, či sleduješ, čo sa deje v Rusku so skupinou vulgárnych anarchistiek. Tie mladé ženy práve dostali dva roky väzenia. Chceli sa vysmiať patriarchom, Putinovi a aj Bohu, a zvolili si na to oltár posvätného chrámu. Textom a správaním prekročili všetky medze civilizovanosti a úcty k posvätnému. Urobili to vedome, netvrdia, že tam neboli, nespochybňujú dôkazy. Pred súdom sa často smejú. Provokujú programovo, dlhodobo, s neskrývanou chuťou a hlásia sa k tomu. Tvrdia, že broja proti korupcii, KGB, skazenej cirkvi a zločinom moci. Robia to zvrátenou formou, bezcitne a vypočítavo, ale o to teraz nejde. Tie ženy zoči-voči Putinovi a pravosláviu vedeli, do čoho idú. Chrámom zvýšili svoju viditeľnosť, ale aj risk. Keď provokovať, tak s vedomím dôsledkov, inak by nešlo o provokáciu režimu, ale lacnú sebaprezentáciu. Až tak ich nepodceňujem.
A vieš čo sa od toho rozsudku deje? Slobodný svet sa ich hlasno zastáva. Ozvala sa Amerika, Európska únia, svetoví umelci, protestovalo sa aj u nás. Málokto tvrdí, že neprekročili zákon, to je zjavný nezmysel, všetci však namietajú výšku trestu. Inak, aj ja. Lebo ony sa zneuctením chrámu nevysmiali Bohu, na to ľudia nemajú, ale len vlastnej dôstojnosti, rozumu a vkusu. Fakt mohli radšej dva roky upratovať metro.
Píšem Ti to preto, že Ty si nikoho neurazila, ani na seba pubertálne neupozornila, ani si nezneužila nič posvätné, len si išla pred šiestimi rokmi do školy. A predsa Ti hrozí to isté, čo exhibicionistkám z Moskvy. Teraz Ti hrozí dokonca viac, lebo Ťa chcú mesiace „pozorovať" a až potom odsúdiť.
A kde sú protesty umelcov, EU, USA a našich námestí? Nikde. Akoby solidaritu s mladou ženou v dnešnej mentalite sveta vyvolával skôr narcisizmus vulgárnych ruských feministiek než Tvoja tichosť a poriadnosť.
A pritom to, čo na Teba chystajú, je neporovnateľne horšie, než rozsudok z Moskvy. Teba, matku dvoch malých detí, chcú umiestniť na psychiatriu, aby zistili, aká si bola pred šiestimi rokmi. Až toto je rúhanie a výsmech spravodlivým nebesám. A kde sú lady Ashton, Mrs. Clinton a naše elity? Hanbím sa za to ako pes.
Inak, nemyslím si, že za návrhom prokuratúry, dať Ťa na psychiatriu, je teraz vláda. Je to podľa všetkého, čo viem, paradoxne naopak – trnkovci vedia, že sa blíži rozhodnutie o Čentéšovi ako novom generálnom prokurátorovi, a skúšajú vydierať. Nechajte nás tu, lebo vám zavaríme, odkazujú Ficovi. A možný medzinárodný škandál s internovaním Maďarky do blázinca nie je maličkosť. Ale vláda si za to môže sama. Na začiatku sa veselo pripojila k rozohranej štvanici na Teba, dala jej punc a váhu štátu a keďže nemá odvahu to priznať, dobiehajú ju jej vlastné tlačovky a výroky.
Hedviga, viem, že toto sú pre Teba a Petra veľmi ťažké chvíle. Prepáč nám, Slovákom, všetky hrubosti na Tvoju adresu, ale aj všetky vypečené názory, podľa ktorých má síce postup prokuratúry chyby, ale vraj aj ten Tvoj. Vždy sme boli alibisti, a ešte sme sa toho nezbavili.
Ale ak Ťa naozaj dajú na psychiatriu, nebudeš tam sama. Lebo okrem zvrhlosti moci ukázal tvoj šesťročný prípad aj krásu ľudskej spoluúčasti. Neozve sa McCartney ani Sting. Ale ticho nebudeme, spoľahni sa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite