Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ona a ja

.yoani Sánchez .časopis .klub

Má meno, ktoré evokuje táborenie. Ja som iba Sánchezová. To „ez“ na konci znamená syn, Sanchov syn. Áno, mám rada postavu toho územčistého chlapíka na somárikovi, ktorý sprevádzal dona Kichota. Vážim síce menej ako on a nikdy som nesedela ani na poníkovi, ale aj tak. Ona vyrástla v komforte a v krásnom paláci. Ja som strávila detstvo v hlučnom činžiaku plnom násilia. Ona je sexuologička a psychologička, ja som síce ochutnala slasti aj prekonala útrapy života, ale na nič z toho nemám diplom.

Ona je dcérou muža, ktorý zdedil prezidentský úrad mojej krajiny po krvi, tej istej krajiny, kde môj otec pred rokmi prišiel o prácu vlakového inžiniera. Ona je zviazaná každým slovom, ktoré povie, ja som prelomila väzenie a oslobodila svoje svedomie už pred rokmi, práve vďaka slovu.
Ona sa všetkého bojí, bojí sa Kuby, kde môžeme byť slobodní, navštíviť koncert alebo verejne hovoriť o našich problémoch, opustiť krajinu a znovu sa do nej slobodne vrátiť bez toho, aby sme niekoho prosili o povolenie. A ja jej rozumiem prečo. Nosí na svojich pleciach dedičstvo svojich predkov, ktoré, možno, už veľakrát, chcela odložiť, vzdať sa ho, vymazať ho. A ja som len nadutec bez rodokmeňa, moji rodičia nebojovali pri Sierra Maestra. Slogany, ktoré vznikali u nich doma, boli u nás vždy odmietnuté. Prejavy jej exaltovaného strýka narážali v mojom klane na skepsu a hluchotu. Ona má pred sebou stále mikrofóny, dáva televízne rozhovory a médiami je zbožňovaná. Moja tvár sa objavuje zásadne so slovami ako „nepriateľ“, „kyber-teroristka“ a samozrejme, nikto sa ma s mikrofónom v ruke nepýta, čo si o tom myslím.
Ona bola na svojom turné po Amerike a kubánske správy ju za to nijako neodsúdili, ona povedala, „volila by som Obamu“, a – aké to prekvapenie – nikto v našej tlači jej nenadával do Yankeeov. Ona je obeťou svojho pôvodu, minulosti. Ja nič také nemám a keď sa ráno zobudím, myslím len na to, čo bude zajtra. Ona  a ja. Hoci ju to desí a popiera to, my obe sme súčasťou jednej krajiny. Sme veľmi rôzne dcéry tej istej zeme, milované aj nenávidené. Bude musieť uznať, že som tu aj ja a že táto Sánchezová žiada svoje práva, aby mohla kritizovať veterné mlyny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite