Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá stredná úroveň

.časopis .téma

Poetka Katarína Kucbelová je od vzniku Ceny Anasoft litera v roku 2006 jej koordinátorkou. Tento rok mala podľa nej porota veľmi ťažkú prácu.

.aké boli najvýraznejšie zmeny za sedem rokov Ceny Anasoft litera?
Tú cenu, teda jej štatút, sme za tie roky veľmi nemenili, čo považujem za silnú stránku – dobre to fungovalo. Tento rok sme zmenili štatút tak, aby sa Anasoft litera otvorila aj menšinovým autorom. To bola doteraz jediná podstatná zmena.

.počet kníh každý rok rastie.
Ten počet rastie veľmi rýchlo. Tento rok máme dvakrát toľko kníh ako na začiatku.

.to je dobre, nie?
Je to relatívne. Počet kníh, ktoré možno považovať za „hodnotnú literatúru" zase až tak prudko nerastie. Vydať knihu je dnes veľmi ľahké a na celej produkcii to vidieť. Aj potenciálni noví autori sa ľahko vyhľadávajú: stačí osloviť zopár blogerov.

.ako sa mení práca poroty?
Porota to má čoraz ťažšie, lebo tých kníh je fakt veľa. Tento rok sme prvýkrát uvažovali, že výrazne predĺžime čas, ktorý majú členovia poroty na čítanie. Ak sa počet vydaných kníh ešte trochu zvýši, už to porota nebude stíhať prečítať. A nám ide o to, aby členovia poroty skutočne prečítali všetky knihy. Je iné orientovať sa v šesťdesiatich knihách a iné v stotridsiatich.

.ako tento rok prebiehalo vyberanie finálovej desiatky?
Tento rok je úplne iný ako minulý. Pred rokom to mala porota viac-menej jasné, lebo sa ľahšie dala urobiť čiara medzi desiatimi finalistami a zvyšnou stovkou. Tento rok to bolo nesmierne ťažké v tom, že bolo asi 20 kníh, o ktorých porota celkom reálne uvažovala ako o možných finalistoch. K tým dvadsiatim knihám ešte bolo možné pripočítať ďalších 10-20 kníh, s ktorými sa počítalo, že by vo finálovej desiatke mohli byť, ale porota sa o nich už ani nebavila (keďže ich nikto z porotcov do finálového shortlistu nenavrhol). Tohtoročná finálová desiatka býva označovaná ako „prekvapujúca", pretože sa v nej neocitli niektorí známi, predtým oceňovaní autori, napríklad Alta Vášová, Milan Zelinka, Márius Kopcsay, Pavol Rankov či Lajos Grendel. Nikto si však netrúfne povedať, že to bol „zlý výber": musel by mať totiž prečítaných tých 20-30 kníh, čo nie je málo. Preto nezostáva, než dôverovať porote.

.vyzerá to tak, že keby tento rok bol v porote len jeden iný človek, v shortliste by možno boli tri iné knihy.
Presne. Bolo to tak. Tých 20 kníh bolo podľa členov poroty na jednej úrovni. Ani tie, ktoré sú „dnu" nie sú bez chýb, bez výhrad. Tých desať, ktoré sa do finále nedostali, v istom zmysle nie sú o nič horšie. Keďže však porota musela vybrať 10 titulov, nakoniec sa dohodla na týchto.

.dohodla sa porota na nejakom pomocnom kritériu pri výbere finálovej desiatky?
Každý člen poroty prichádzal s iným názorom, takže by bolo ťažké zhodnúť sa vôbec na nejakom kritériu. (Smiech.) A tak sa len dlhé hodiny rozprávali, miestami sa kultivovanie a vtipne hádali, až sa nakoniec dohodli.

.nemala porota snahu podporiť menej známych autorov?
Ani nie. O knihách Maroša Krajňaka či Juraja Bindzára sa v podstate ani nediskutovalo. Tie v shortliste jednoducho boli. Debaty boli skôr o knihách známejších autorov.

.dalo by sa povedať, že to bol „literárne bohatý rok"?
Svojím spôsobom áno. Ale úroveň kníh by mohla byť vyššia. Je tu veľa kníh, ktoré majú „dobrú strednú úroveň", chýbajú však diela, ktoré by z toho „vyskakovali".
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite