Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prebehlíčka s rešpektom

.eva Čobejová .časopis .profil

Zradkyňa, kariéristka, prebehlíčka - aj také slová sa objavili na adresu Karolíny Peake, ktorá sa rozhodla opustiť stranu Veci verejné a podržať vládu Petra Nečasa.

Opustiť vlastnú stranu, navyše rozbiť jej poslanecký klub – to nie je príjemná misia a verejnosť sa zväčša na straníckych odpadlíkov pozerá s dešpektom. Aj médiá si takýchto zradcov zvyčajne tvrdo podajú, ale v prípade Karolíny Peake boli  zhovievavé. Dôvodov je viacero. Jeden z nich je určite ten, že jej materská strana Veci verejné sa skompromitovala až tak, že v jej prípade je už ťažké oceňovať stranícku lojalitu. Ale rešpekt si Karolína Peake vybudovala aj sama.
Pred voľbami v roku 2010 sa zaradila do skupiny atraktívnych mladých žien, ktoré  vytiahla nová politická strana Veci verejné. Aj Peake bola na billbordoch v plavkách  aj v kalendári s erotickými portrétmi, podobne ako Kristína Kočí či Kateřina Klasnová. Popri týchto výrazných blondínkach Karolína Peake trochu zanikala, a obidve  ju po voľbách v kariére predbehli.
Na povolebných koaličných rokovaniach sedávala výstredná Kristína Kočí, ktorá sa stala aj šéfkou poslaneckého klubu, Klasnová zas obsadila post podpredsedníčky snemovne. Peake sa stala poslankyňou a ako matka dvoch detí odmietla výkonnú funkciu. Lenže postupne začala byť oceňovaná jej pokojnosť, vecnosť aj politické schopnosti.  Spoločenská komentátorka bulvárneho Blesku Františka Čížová napísala: „Peake nie je typom bezprizornej krásky poskytujúcej nadradeným samcom satisfakciu sexy ochrancu, akou bola v parlamente napríklad Lucie Talmannová, teraz Topolánková. Karolína sa ani nehrá na dračicu ako militantná naivka Kočí. Na rozdiel od nej šetrí veľkými gestami, hystériou a populistickými frázami. A nie je ani sufražetka. Peake je neskoré Husákovo dieťa, ktoré klame telom. Dieťa, ktoré sa v matrixe doby vydarilo.“ Toľko pozitívne naladený bulvár.

.cesta hore
Karolína Peake (1975) pochádza z rodiny právnika a novinárky. Mama písala   fejtóny, ktoré vydávala aj knižne. Peakovej matka navyše pochádza z rodu, ktorý na pražskej Malej Strane vlastní Velkopřevorský mlyn. To je ten malebný mlyn na Čertovke, ktorý turisti obdivujú z Karlovho mosta. Rodina Karolíny Peake je piatou generáciou, ktorá tu žije.
Peake skončila anglické gymnázium, vyštudovala právnickú fakultu a stala sa advokátkou. Už ako 22-ročná vstúpila do ODS, ale rýchlo z nej vystúpila, pretože vraj nedostala priestor robiť reálnu politiku.
V čase, keď študovala, si v lete privyrábala učením cudzincov, a tak sa zoznámila s Charlesom Peakeom z Austrálie, ktorý má česko-čínsky pôvod. Od roku 1995 tento mladý muž pôsobil v českých pobočkách veľkých bánk a je považovaný za špecialitu na telekomunikácie. Hoci sa plánoval vrátiť do Austrálie, v Česku sa oženil a jeho žena odmietla opustiť malebnú Malú Stranu.
Karolína porodila dvoch synov a päť rokov s nimi trávila na materskej dovolenke. Ako matka zistila, že sa už nechce vrátiť do advokácie. „Keď boli moji synovia ešte v kočiariku, chodili sme na naše obľúbené detské ihrisko vo Vojanových sadoch na Malej Strane. Tu som sa náhodou dozvedela, že táto pokojná časť starej Prahy má byť spriechodnená z rušnej ulice Letenská,“ spomína na svoje politické začiatky. Zorganizovala preto petíciu a uspela s ňou. Potom sa zaujímala o stav detských ihrísk v Prahe 1, založila materské centrum a získala povesť schopnej ženy.
V roku 2006 kandidovala za malú regionálnu stranu Veci verejné do zastupiteľstva Prahy 1. Do strany vstúpila v čase, keď v nej ešte nefiguroval Vít Barta, majiteľ bezpečnostnej agentúry ABL. To sa dnes považuje za jej plus. „Karolína Peake je v mnohom prijateľnejšom figúrou než zločinec Bárta a jeho verní,“ napísal komentátor Jiří Leschtina v Hospodářskych novinách. „Bola však pri zrode Bártovho projektu strany čoby vysávača štátnych peňazí. Poznala všetky detaily toho šialeného plánu. Napriek tomu ešte vlani na jar pri vládnej kríze bojovala za Bártu a spol. ako levica.“
Karolína Peake sa časom ukázala ako schopná a ambiciózna politička a po škandalóznom odchode Kristíny Kočí  jej hviezda začala stúpať. Stala sa vicepremiérkou, šéfkou legislatívnej rady, venovala sa boju proti korupcii a mala ambície stať sa predsedníčkou Vecí verejných. Aj doma si prispôsobila situáciu – manžel ostal doma s deťmi a strane VV začal pomáhať ako manažér.
No potom prišla vládna kríza, Veci verejné stratili morálny kredit, a ohlásili odchod z vlády. Vláda Petra Nečasa bola na odpis, odborári vyšli do ulíc. No Karolína Peake sa rozhodla vládu zachrániť a opustila VV. Bolo to náhle rozhodnutie, radila sa údajne iba s manželom. On má byť dôležitou postavou aj pri zháňaní financií na založenie novej strany, ktorá má byť stranou stredopravou a liberálnou. Vymyslieť názov ešte nestihli, a tak ju médiá označujú ako Projekt Peake či Peakovci.

.hore či dole
Peake mala len týždeň na to, aby osvedčila, že má aspoň desať ľudí na podporu Nečasovej vlády. Zohnala osem, ale zvyšok sa už nejako pozliepal. Bývalí kolegovia z VV sa však hnevajú a šíria zvesti, že Peake zo strany odišla preto, lebo nezískala v regiónoch dostatočnú podporu na to, aby sa stala predsedníčkou Vecí verejných. Väčšiu podporu má jej bývalá kamarátka Kateřina Klasnová (manželka Víta Bártu). Prebehlícku platformu Peake kritizovali aj sociálni demokrati, ktorým zahatala rýchlu cestu k moci. Pochybnosti o stabilite vlády podporovanej Peakovcami má však aj knieža Schwarzenberg, podľa ktorého sa platforma osvedčí, až keď zdvihne ruky aj za reformné zákony.
Karolína Peake môže mať pred sebou veľkú kariéru alebo pomalú cestu do zabudnutia, napríklad ako podobne ambiciózna Hana Marvanová z Unie svobody.
Peake tvrdí, že politika môže byť pre ženy výborným uplatnením. „Sú empatické, chcú sa dohodnúť, nutnosť skĺbiť starostlivosť o rodinu s kariérou ich naučila pracovať rýchlo a efektívne.“ Ale vie, čo ženám v politike nesedí:  dlhé hodiny diskusií o niečom, čo sa dá rozhodnúť za päť minúť. Ženy vraj pri týchto debatách trpia.  „Všimla som si napríklad, že Lucie Talmannová si na kongrese ODS robila manikúru. Mám pre to plné pochopenie. Ženy do politiky preto podľa môjho názoru možno dostať jediným spôsobom: vytvoriť podmienky na to, aby si počas schôdzí zastupiteľstiev alebo v parlamente mohli robiť iné veci, ktoré ich intelektuálnu pozornosť nenarušia,“ tvrdí Peake. Počas vyslovovania dôvery Nečasovej vláde minulý piatok si však manikúru nerobila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite