Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová vláda

.štefan Hríb .časopis .editorial

Bude druhá Ficova vláda iná ako prvá? V čom? Je dnešné správanie sa Smeru iba taktikou, ktorou nechcú stratiť možných koaličných partnerov o štyri roky, keď stratia väčšinu?

Najskôr tri dôvody, prečo by táto vláda mohla byť iná, než prvá Ficova.
Prvý: V tejto vláde nebude HZDS a SNS, teda najmenej civilizovaný segment domácej politiky. Toto netreba nijako zvlášť rozvádzať. Len netreba zabudnúť, že onen segment hanby pozval do svojej prvej vlády práve Fico.
Druhý dôvod: Táto vláda bude miernejšia z taktických dôvodov. Čaká ju ťažké obdobie, v ktorom bude musieť zabudnúť na sny o bájnom sociálnom štáte, plnom dávok a štátnej pomoci. Je takmer isté, že po štyroch rokoch škrtov, daných krízou a medzinárodnými záväzkami, nebude mať Smer väčšinu, takže po ďalších voľbách už bude potrebovať partnera. Ak by však toto volebné obdobie Smer vo vláde príliš vyvádzal, nenájde žiadneho, naopak, zjednotí opozíciu ako v roku 2010 (navyše, možná je kandidatúra Roberta Fica na prezidenta, po ktorej bude Smer ešte viac oslabený). Miernosť je teda správna taktika.
Tretí dôvod: Táto vláda bude iná ako prvá Ficova, pretože Smer je menej závislý od mecenášov  (len za voľby dostane od štátu viac ako 20 miliónov eur), a súčasne sa táto strana obáva gorilieho hnevu ulice v nových prípadoch korupcie. O väčšej citlivosti verejnosti na korupciu Smer dokonca priamo hovorí (čím neopatrne priznáva, že ak by väčšia citlivosť verejnosti nebola, korupcia by mu prekážala menej). Myšlienka o nekorupčnej vláde Smeru sa prijíma ešte ťažšie, než tá o civilizovanej vláde, ale aspoň miera by v porovnaní s prvou Ficovou vládou z uvedených dôvodov klesnúť naozaj mohla.
A teraz tri dôvody, ktoré bránia Smeru vytvoriť lepšiu vládu, než bola prvá Ficova.
Prvý: Ani vtedy, ani dnes neprichádza Smer so systémovými riešeniami, s reformami či aspoň predstavou o nich. Celá rétorika je opäť orientovaná na povinné cviky: sankciami vynútené znižovanie dlhu, diaľničný evergreen či daňová ochrana najslabších prostredníctvom daňového trestu voči zvyšku. Táto ideová slabosť zrejme znovu povedie k udržiavacej vláde, a v takej sa oveľa ľahšie prejavia temné stránky ľudí, než vo vláde zamestnanej premenou krajiny. To je najväčšia a najhlbšia slabina novej vládnej zostavy.
Druhý dôvod: Kostru vlády tvoria tí istí politici Smeru ako v roku 2006. Ako môže byť iná vláda zložená z rovnakých ľudí? Každý sa môže zmeniť, dorásť, dozrieť, či len dosýta najesť, ale zasa nemožno byť naivný. Hedviga, františkáni, monacká jachta, predražené mýto či diaľnice predsa nie sú minulosť, ale do dneška siahajúca realita.
A tretí dôvod, ktorý bude brániť lepšej vláde: Ak chce Smer aspoň zo strachu znížiť mieru korupcie, fajn. Ale ako sa dá byť nezávislý od ľudí, s ktorými Smer spájajú nitky predošlých kšeftov?
Myslím si, že druhá Ficova vláda bude lepšia ako tá prvá. No súčasne bude akási rovnaká.

.týždeň vyhral súdny spor s arcibiskupom Sokolom
So zadosťučinením oznamujem, že Okresný súd v Trnave minulý týždeň zamietol návrh arcibiskupa Sokola, aby sa mu .týždeň ospravedlnil. Súd zamietol aj jeho návrh na finančné vyrovnanie nemajetkovej ujmy. Podľa súdu sledoval .týždeň v kauze podozrivých bankových prevodov verejný záujem, dal dostatočný priestor druhej strane a vyvinul primerané úsilie pri zisťovaní faktov, takže nemá byť postihovaný za prípadné nepresnosti či niektoré nepravdivé výroky. Súd tiež skonštatoval, že práve toto bol prípad, v ktorom verejný záujem prevýšil ochranu osobnosti.
K celému sporu by sa dalo povedať veľa, zatiaľ sa však obmedzím na jedinú poznámku: bolo by veľkým nedorozumením myslieť si, že v našich článkoch sme písali nepravdivo o podivnom hospodárení bývalej diecézy. Chýbali nám niektoré fakty, nie celkový obraz. Všetky dôležité poznatky, ktoré sa objavili aj počas súdu, preto v pravom čase zverejníme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite