Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyrojili sa nové politické diskusie

.eva Čobejová .marek Vagovič .časopis .médiá

Slovenské televízie vycítili, že pred voľbami a v čase vyššieho záujmu o politiku (aj vďaka potácajúcemu sa euru či kauze Gorila) by sa diváci mohli vrátiť k politickým diskusiám. Napokon, nadpriemerný záujem o tradičné nedeľné politické diskusie nasvedčuje, že obyvatelia Slovenska stále nie sú k politickým témam celkom ľahostajní.

Verejnoprávna televízia spustila v utorok o deviatej večer na Jednotke reláciu  Zoči-voči s moderátorom Richardom Dürerom (po týždni ho vystrieda Anna Vargová) a aby to divák, ktorý má rád politické diskusie, nemal jednoduché, presne v tom istom čase sa na TA 3 začínala nová diskusná relácia Klub 3 s moderátorkou Annou Ghannamovou. Divák si teda musel vybrať, maličká škodoradosť v tomto súboji o diváka rozhodne nechýbala: nemôžeš mať, milý divák, všetko, musíš si vybrať: hop alebo trop.
Ani jedna z relácií síce rebríčky sledovanosti nevalcovala, bodoval najmä pôvodný romantický seriál na televízii Doma, ale nič tragické sa nedialo, svojich divákov si oba programy našli. A čísla sledovanosti by najmä pri verejnej službe nemali byť rozhodujúce, práve preto ešte stále platíme koncesionárske poplatky.
Príchod nových politických diskusií ukázal klasický problém – nutnosť kvalitného televízneho moderátora, ktorý je nielen pohotový, atraktívny a dobre artikuluje. Musí byť politikom rovnocenným partnerom, zároveň by nemal byť trápne afektovaný, nemal by mať sklon moralizovať a nemal by byť zaťažený ani žiadnymi komplexmi, ktoré by si riešil v politickej diskusii. Okrem toho musí mať nielen rozhľad, ale aj rozumieť tomu, čo sa v politike práve deje. A nenariekajme na malé slovenské pomery, aj v Česku je takých málo, aj Václav Moravec je tam len jeden.
Verejnoprávna Zoči-voči mala efektnú scénu, trošku zamrznutých divákov a moderátora, ktorý pôsobil pokojným a vecným dojmom. Ani dvojica diskutujúcich Ivan Mikloš (SDKÚ) – Peter Kažimír (Smer) nebola celkom od veci. Akurát témy, o ktorých sa hovorilo, už boli tisíckrát prebraté. Politickou scénou teraz hýbu iné veci, ako je rovná daň, a naznačil to aj jeden z divákov, ktorý sa Ivana Mikloša opýtal na Gorilu. Verejnoprávna televízia akoby prijala lacný argument politikov, že obyčajných ľudí nezaujíma nejaké politikárčenie, chcú vedieť najmä, čo bude drahšie, aké budú dane a či budú vyššie platy. Ale to je podceňovanie divákov.
Rozpačito pôsobila aj nová diskusná relácia Klub 3, ktorú vysielala v rovnakom čase TA3. Moderátorka Anna Ghannamová totiž trpí podobnou chorobou ako viacerí jej kolegovia v konkurenčných médiách: navonok sa snažila pôsobiť prísne a nekompromisne, v skutočnosti však z politikov veľa zaujímavého nedostala. Najviac sa zapotil Ján Figeľ, ktorému obsedantne vyčítala aj veci, ktoré sú v rozpore s realitou (laxný postoj KDH k vyšetrovaniu Gorily). Robert Fico (Smer), naopak, vyviazol z témy až príliš ľahko, čo zrejme súvisí aj s tým, že Ghannamová robila v minulosti nadprácu v prospech SDĽ (TV Luna). Klub 3 síce nebol nudný, recyklovaným starým tváram však nový obal nepomôže.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite