Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský príklad

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Politická zmena je niekedy viac ako právoplatný trest. Reč je o Rywinovej afére a vzniku špeciálnej vyšetrovacej komisie na pôde poľského parlamentu.

Vyzerá to ako scenár trileru. Dňa 22. júla 2002 sa Lew Rywin, emisár ľavicovej vládnej SLD, stretáva s najvplyvnejším mužom poľského mediálneho sveta Adamom Michnikom. Bývalý disident a šéfredaktor liberálneho denníka Gazeta Wyborcza dostáva ponuku, že ak zaplatí 17,5 milióna dolárov, SLD zmení pripravovaný mediálny zákon tak, aby vydavateľ Wyborczej mohol privatizovať televíziu, o čo sa verejne vydavateľstvo Agora snažilo. Novela zákona pôvodne mala brániť monopolu a Agore, ktorá vlastnila najvplyvnejší denník a dôležité rádio, malo byť zabránené vstúpiť do televízneho sveta. Alebo aj nie: okrem dolárov mal však Michnik sľúbiť, že prestane kritizovať SLD a v novej televízii zamestná práve dotyčného Rywina, ktorý tam bude strážiť záujmy SLD. Michnik si rozhovor s korupčnou ponukou nahral a bezprostredne kontaktoval prezidenta Aleksandra Kwaśniewskeho a premiéra Leszka Millera. Tu sa však nič nekončí, skôr naopak. Michnik totiž nahrávku zverejnil až o pol roka, v decembri 2002. Prvý, kto o stretnutí Rywin-Michnik napísal, bol týždenník Wprost v septembri 2002. Škandál však vypukol, až keď vo vianočnom čase o Rywinovi písala Wyborcza.
V parlamente vznikla vyšetrovacia komisia. Neustále predvolávania svedkov, trpezlivo sa opakujúce otázky a nové a nové výpovede síce neviedli k vyšetreniu kauzy a obvineniu vinníkov, urobili však niečo, čo sa ukázalo azda ešte dôležitejšie: zmenili poľskú politiku. Novou hviezdou sa stal ústredný „vyšetrovateľ“ – poslanec Jan Maria Rokita, ktorý bol neskôr kandidátom Občianskej platformy na úrad premiéra. Dnes už v politike Rokita nie je, vytlačil ho jeho stranícky sok Donald Tusk. Druhou významnou postavou vyšetrovania sa stal poslanec Zbigniew Ziobro, vtedajší podpredseda strany Právo a spravodlivosť, ktorý sa neskôr stal ministrom spravodlivosti. Je tiež zaujímavé, že Ziobro je dnes europoslancom a nedávno opustil PiS.
No tým najvýznamnejším dôsledkom vyšetrovania bolo, že vládna ľavica, ktorá získala vo voľbách v roku 2001 42 percent, sa dostala na okraj politického spektra a poľskú politiku doslova ovládli predtým malé strany, Občianska platforma a Právo a spravodlivosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite