Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Čo hľadá britský katolícky radikál v slovenskom parlamente? A prečo mám pocit, že nám pomedzi prsty uniká čosi zásadné?

Dňa 17. novembra sa do parlamentu pokúsila preniknúť skupina ľudí v maskách Guya Fawkesa. Šlo o aktivistov z občianskeho združenia Odplata, ktorým sa to azda zdalo ako dobrý nápad. Kto chce o Fawkesovi vedieť viac, nech googli Gunpowder Plot, nám v tejto chvíli stačí vedieť, že Guy Fawkes chcel spolu s ďalšími sprisahancami kvôli politickým cieľom v roku 1605 zavraždiť kráľa Jakuba I. a vyhodiť do vzduchu britský parlament. Môžeme ho teda pokladať za proroka terorizmu, pričom práve tento Fawkesov rozmer poslúžil libretistovi Alanovi Moorovi na to, aby z neho urobil hlavnú postavu dystopického komiksu V ako Vendeta. Neskôr, keď Hollywood objavil komiksy ako vďačný inšpiračný zdroj – teda relatívne nedávno – objavil sa rovnomenný film. A keďže šlo o snímku bratov Wachovských, ktorí dali svetu Matrix, dostalo sa jej až neprimeranej mediálnej pozornosti. Niežeby bol V ako Vendeta zlý film. Neprimeranú pozornosť si však získala kontroverzná téma predstavujúca terorizmus ako možný nástroj Dobra.
Hlavný hrdina, chlapík v maske Fawkesa, sprvu bojuje proti nenápadnej tyranii, je sám, preto jeho boj nie je férový, avšak – vzhľadom na cieľ – prebudiť masy a iniciovať pád samoľúbej tyranie moci – je celkom legitímny. Preto ma chlapíci vo Fawkesovej maske v slovenskom parlamente nadchli. A pritom ho nechceli vyhodiť do vzduchu, len si ako prostriedok vyjadrenia aktu občianskeho odporu zvolili veľmi silný a radikálny symbol. Tlieskam a žialim na úbohosťou televízneho spravodajstva, ktoré celkom odignorovalo symbolický rozmer veci a mužov v maskách predstavilo ako mužov v maskách. Printové médiá dopadli lepšie, ale len o kúštik, Fawkes a V ako Vendeta im síce neušli, len sa akosi nikto neunúval vysvetliť pozadie.
V každom prípade, to najzaujímavejšie sa odohralo po tom, ako Fawkesovia opustili parlament. Nielen to, že polícia ich identifikovala a legitimovala ešte na mieste, ale hlavne to, že na druhý deň, v piatok, zisťovali pandúri po bratislavkých obchodoch s popkultúrnym sortimentom, kdeže tí junáci nakúpili svoje masky. Kde sme a hlavne, kedy sme? 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite