Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Koniec rozprávky o rozpočte s nulovým deficitom

.dáta bez pátosu ..ako je to (s)právne

Pripravili sme zjednodušenie toho, čo by malo byť výsledkom práce Michala Horvátha - Ministra financií SR a nakoniec aj úradníckej vlády.

Dáta bez pátosu: Koniec rozprávky o rozpočte s nulovým deficitom

sumárna tabuľka z predikcie RRZ z júla 2023 vyzerá nasledovne smutne. Úlohou vlády je dostať na NULU tie „mínus“ 3 miliardy v červenom krúžku:

KONCEPT - PRíSTUP

1) Príjmy z daní a poplatkov sú upravené o odpočítané úroky: s tou NETTO sumou môžeme hospodáriť a narábať. Príjmy z odvodov sú uvedené vyžšie spolu s výdavkami na dôchodky a sociálne dávky

2) Bežné výdavky sú ukázané bez dôchodkov a sociálnych dávok. PREBYTOK Z BEŽNÉHO HOSPODÁRENIA JE PRVÝM PARAMETROM, S KTORÝM TREBA PRACOVAŤ.

3) Dôchodky a sociálne dávky sú ukázané samostatne netto spolu s vybranými odvodmi. Dôchodky majú byť ústavne financované priebežne z odvodov. Sociálne dávky sú povinná mandatórna časť výdavkov. DEFICIT Z VYBRANÝCH ODVODOV, VYPLATENÝCH DÔCHODKOV A DÁVOK JE DRUHÝM PARAMETROM, S KTORÝM TREBA PRACOVAŤ.

4) Deficit z bežného hospodárenia je silným varovným prstom.  

V ROKU 2024 vychádzajú mínus 3 miliardy.

  • Na dôchodkoch sa šetriť v budúcom roku nedá
  • Sociálne dávky sú po valorizácii 15. októbra dané
  • Bude potrebné dávky zvýšiť, lebo po zvýšení cien energií bude potrebná adresná pomoc domácnostiam (cez dávky v hmotnej núdzi a cez príspevok na bývanie)
  • Bežné výdavky sú nominálne 27 miliárd eur a ušetriť 3 miliardy eur znamená škrtnúť každé desiate euro

PRVÝ PREDPOKLAD

Príjmy z grantov (hlavne z EÚ) a korešpondujúce výdavky je treba dostať na NULU. Tu bude / by bola škrtnutá väčšina investičných projektov. Ale to samozrejme nejde, lebo aj na EÚ projekty potrebujeme spoluúčasť.

ZÁVER I.

NEdeficitný rozpočet nie je možné zostaviť. 

ZÁVER II.

Rozpočet s nižším deficitom ako je uvedené v poslednej predikcii Rady pre Rozpočtovú zodpovednosť BUDE potrebné zostaviť. 

Volá po ňom EÚ, volajú po ňom ratingové agentúry a volá po ňom analytická obec a aj politické strany.

K tabuľke nižšie sa bude musieť vracať každý minister financií, každý premiér. Krajina si prejde obdobím, aké sme tu ešte nemali Kombinácia vysokých úrokových mier, vysokej inflácie a vysokého deficitu si vyžaduje dať dokopy tím ľudí, ktorí už podobné problémy riešili, minimálne na korporátnej úrovni.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite