Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V sieti chytľavých nápadov

.lukáš Krivošík .eva Čobejová ..ako je to (s)právne .týždeň v ekonomike

Ideová konferencia združenia ALFA, ktoré je think-tankom strany Sieť, priniesla vzrušenú diskusiu medzi Radoslavom Procházkom a Martinom Dubécim o utečencoch. No zároveň umožnila aj náhľad do kuchyne volebných cieľov preferenčne najsilnejšej opozičnej strany.

Parlamentné voľby sa neúprosne blížia a strany napravo od stredu pomaly zverejňujú náčrty programov, s ktorými chcú osloviť verejnosť. Sloboda a solidarita zatiaľ zaujala so svojou Agendou 2020, ktorá popri odvodovom bonuse a návrate k rovnej dani ponúka množstvo užitočných drobných opatrení s cieľom systémovo vylepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku (písali sme o tom v .týždni 31/2015). NOVA Daniela Lipšica zase upútala pozornosť konceptmi Nemeckého štandardu pre Slovensko a Potravinovej miliardy v poľnohospodárstve (viac v .týždni 37/2015), za ktorými stojí ekonomický expert strany, Marcel Klimek.

S čím sa pokúsia prekvapiť verejnosť KDH, OĽaNO a Most-Híd, to ešte uvidíme. No najväčšia zvedavosť sa, prirodzene, spája so stranou Sieť. Hoci volebné preferencie naznačujú stratu asi tretiny voličov oproti vlaňajšku, keď sa tento politický subjekt rozbiehal, stále sa drží približne na 10 – 11 percentách. Ide tak o preferenčne najsilnejšiu pravicovú stranu, čo z Radoslava Procházku robí najpravdepodobnejšieho kandidáta na premiéra po Robertovi Ficovi. Navyše, v prípade strany Sieť ešte môže zaúčinkovať efekt skrytého voliča, ktorý v minulosti fungoval aj v prípade SDKÚ-DS. Inak povedané, môže existovať určitá množina voličov, v ktorých Radoslav Procházka a jeho politický subjekt nevyvolávajú práve nadšenie a aktívne sa k nemu nehlásia, no vo voľbách mu dajú so zaťatými zubami hlas, lebo vylučovacou metódou im nikto vhodnejší neostane.

Sieť s tým vedome alebo podvedome asi aj kalkuluje. Strana je menej vyhranená ekonomicky liberálne, než SaS a hovorí skôr o „fungujúcom“ ako o „malom štáte“. A hoci Sieť tvoria viacerí relatívne konzervatívni ľudia (ba dokonca niekoľkí bývalí členovia KDH), nechce sa zapájať do kultúrnych vojen. Zároveň sa Procházkova strana snaží pôsobiť politicky zodpovednejšie i vypočítateľnejšie, než Igor Matovič. – Skrátka, ideálna voľba pre voliča, ktorý nemá rád ostré hrany. No niekedy vyhranená téma zasiahne stranu zvonku. Tak ako teraz utečenci.

.koniec politického hipsterstva

„Nečudujte sa, že na Slovensku je geto-mentalita, keď vy vylučujete ľudí z debaty ich označovaním za fašistov,“ vytkol Radoslav Procházka v úvodnej debate ideovej konferencie Martinovi Dubécimu. „V tom horšom prípade sme všetci rasisti, v tom lepšom podľa vás len alibisti.“ Dubéci bol v minulosti blízky Procházkov spolupracovník, ktorý pár dní pred konferenciou oznámil odchod z miesta riaditeľa think-tanku ALFA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite