Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedecká štúdia zistila, že smiech pomáha zdraviu srdca

.tasr .zdravotníctvo

Pacientom sa po smiechu zlepšili hodnoty kyslíka.

Vedecká štúdia zistila, že smiech pomáha zdraviu srdca unsplash

vďaka smiechu a dobrej nálade sa tkanivo vo vnútri srdca rozširuje a zlepšuje sa zásobovanie tela kyslíkom. Pacientom s ochorením koronárnych artérií terapia smiechom znížila hodnoty zápalových biomarkerov. TASR informuje podľa denníkov The Guardian a The Independent. 

„Naša štúdia zistila, že terapia smiechom zvýšila funkčnú kapacitu kardiovaskulárneho systému,“ povedal jej hlavný autor profesor Marco Saffi z nemocnice de Clínicas de Porto Alegre v Brazílii. Vedecké zistenia boli prezentované na výročnom stretnutí Európskej kardiologickej spoločnosti v Amsterdame.

Vedci skúmali, či terapia smiechom môže zlepšiť symptómy pacientov s ischemickou chorobou srdca. Zapojilo sa do nej 26 pacientov s priemerným vekom 64 rokov. 

Počas troch mesiacov polovica z nich každý týždeň sledovala dve televízne komédie alebo zábavné programy podľa vlastného výberu. Druhá polovica sledovala dva rôzne neutrálne dokumentárne filmy.

Na konci 12-týždenného obdobia výsledky testov ukázali, že pacientom z „komediálnej“ skupiny sa o 10 percent zlepšili hodnoty kyslíka, ktoré dokázalo ich srdce pumpovať do tela a v porovnaní s kontrolnou skupinou sa im tiež zlepšila pružnosť ciev. Poklesli im aj hodnoty zápalových biomarkerov v krvi, ktoré ukazujú, koľko plaku sa nahromadilo v cievach a či im hrozí infarkt alebo mŕtvica. 

„Zápal je obrovskou súčasťou procesu aterosklerózy, keď sa v tepnách hromadí plak. Táto štúdia zistila, že terapia smiechom by mohla pomôcť znížiť zápal a znížiť riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody,“ povedal profesor Saffi.

„Nemusí ísť o televízne programy. Ľudia so srdcovým ochorením môžu navštíviť komediálne večery alebo ich môžeme povzbudiť, aby si užili zábavné večery s priateľmi a rodinou. Ľudia by sa mali aspoň dvakrát týždenne snažiť robiť veci, ktoré ich rozosmejú,“ vysvetlil. Terapia smiechom by mohla pomôcť znížiť používanie liekov.

„Smiech pomáha srdcu, pretože uvoľňuje endorfíny, ktoré znižujú zápal a pomáhajú srdcu a krvným cievam relaxovať. Znižuje tiež hladinu stresových hormónov, ktoré zaťažujú srdce,“ povedal Saffi.

„Je povzbudzujúce vidieť, že niečo také jednoduché a rozšírené by mohlo prospieť nášmu zdraviu. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či samotný smiech viedol k pozorovaným zlepšeniam a ako dlho by účinky mohli trvať,“ povedal profesor James Leiper z British Heart Foundation, ktorý nebol zapojený do výskumu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite