Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ÚDZS nesúhlasí s tým, aby sa zisky zo zdravotných odvodov vyplácali súkromný akcionárom

.sita .zdravotníctvo

Úrad tvrdí, že dlhodobo upozorňuje na absurdnú situáciu, keď už sedem miliárd eur odvodov ročne nepodlieha regulácii.

ÚDZS nesúhlasí s tým, aby sa zisky zo zdravotných odvodov vyplácali súkromný akcionárom SITA/Martin Havran

úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nesúhlasí s tým, aby sa zisky z verejných zdravotných odvodov vyplácali súkromným akcionárom a straty platili občania. Úrad takto v tlačovej správe reagoval na otvorený list zdravotnej poisťovne Union, v ktorom súkromná poisťovňa kritizovala tzv. prerozdeľovaciu vyhlášku ministerstva zdravotníctva.

Úrad tvrdí, že dlhodobo upozorňuje na absurdnú situáciu, keď už sedem miliárd eur odvodov ročne nepodlieha regulácii. Podľa ÚDZS je potrebné zaviesť transparentné pravidla do oceňovania zdravotných výkonov, kde je nevyhnutná zásadná reforma. „Úrad podporuje, aby sa prijala legislatíva, ktorá umožní súťaž v oblasti komerčného zdravotného pripoistenia vrátane alternatívnej spoluúčasti," uviedol ÚDZS. Rovnako však požaduje pravidlá, ktoré odstránia zo zdravotníctva „filozofiu“, že zisky z verejného zdravotného poistenia patria akcionárom a straty občanom.

„Vyhláška k prerozdeleniu poistného medzi jednotlivé zdravotné poisťovne je veľmi férová, “uviedol v stredu štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. Na stole boli podľa neho dva extrémne návrhy. Jeden z nich by podľa neho automaticky znamenal ukončenie činnosti súkromných poisťovní. „Išlo sa cestou konsenzu, ktorý vychádza z údajov po prerozdelení," povedal. Pristúpilo sa podľa neho na riešenie, ktoré udrží v platobnej schopnosti Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, aj súkromné poisťovne Dôvera a Union. Ako uviedol, požiadavky poisťovne Union chápe. „Je to súkromný subjekt, ktorý pracuje s našimi daňami, ktoré prerozdeľuje a musí vedieť, akú stratégiu zvolí na to, aby splnil svoje ciele," dodal Palkovič.

Zdravotná poisťovňa Union vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a poslancov Národnej rady SR k tomu, aby neboli ľahostajní voči budúcnosti nášho zdravotníckeho systému. V otvorenom liste ich požiadala o zmenu neférových zákonov, ktoré podľa poisťovne znemožňujú efektívne vykonávanie zdravotného poistenia a hospodárenie zdravotných poisťovní.

„Ministerstvo zdravotníctva vydalo 30. marca vyhlášku, ktorá fixne stanovuje financovanie jednotlivých typov zdravotnej starostlivosti a ktorú úplne odmietame. Štát diktuje, ako „chorí“ majú byť naši poistenci – majú byť viac hospitalizovaní a menej navštevovať ambulancie," uvádza poisťovňa v otvorenom liste. Takýto prístup je podľa poisťovne nelogický. „Nezohľadňuje totiž to, o akých poistencov a poistenky sa v Unione staráme, keďže naši poistenci viac navštevujú ambulancie,“ uviedla zdravotná poisťovňa. Tvrdí, že bez vyhlášky boli zdravotné poisťovne schopné uhrádzať zdravotnú starostlivosť v zhode s potrebami svojich klientov, pridaná hodnota tejto zmeny tak nie je reálne žiadna, práve naopak.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite