Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všeobecní lekári žiadajú o okamžité dofinancovanie sumou minimálne 320 miliónov eur

.sita .zdravotníctvo

Nečinnosť vlády hrozí rozpadom štandardného fungovania ambulancií už v najbližších týždňoch a nekontrolovateľnou špirálou chaotického vyberania poplatkov, tvrdí prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Všeobecní lekári žiadajú o okamžité dofinancovanie sumou minimálne 320 miliónov eur pexels

spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) žiada vládu, aby okamžite dofinancovala ambulantný sektor sumou minimálne 320 miliónov eur z finančnej rezervy Ministerstva financií SR. V tlačovej správe to uviedla prezidentka SVLS Monika Palušková. Tento krok podľa nej nebude mať žiadny dopad na štátny rozpočet, pretože tieto peniaze sú už jeho súčasťou a bude sa sanovať najakútnejšia fáza medicínskej katastrofy. „Nečinnosť vlády hrozí rozpadom štandardného fungovania ambulancií už v najbližších týždňoch a nekontrolovateľnou špirálou chaotického vyberania poplatkov,“ upozornila.

Ministerstvo zdravotníctva SR musí podľa Paluškovej bez odkladu pripraviť vyhlášku týkajúcu sa regulácie poplatkov súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore v súlade s platnou legislatívou. „Skončí tak poplatková “džungľa”, ktorá dáva priestor nekalým praktikám," uviedla. Od rezortov financií a zdravotníctva žiada, aby bezodkladne pripravili legislatívny návrh na kompenzácie poplatkov pre konkrétne skupiny občanov, ktorí ich z objektívnych dôvodov nebudú môcť uhradiť. „Bez odkladu v súlade s reálnymi a realizovateľnými štandardmi poskytovania zdravotnej starostlivosti sa tiež musí stanoviť konečne obsah, rozsah a nárok pacienta v rámci systému," uviedla Palušková. Tieto kroky musí vláda podľa nej urobiť “pre zachovanie dostupnosti ambulancií pre pacientov po 1. februári 2023 a pre prežitie ambulancií".

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite