Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Požiadavky LOZ a môj komentár

.rudolf Zajac .zdravotníctvo

Exminister zdravotníctva hodnotí a komentuje požiadavky, ktoré od vlády požaduje LOZ.

Rudolf Zajac: Požiadavky LOZ a môj komentár

1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.

RZ.: Chýba tu významné slovíčko oprávnené náklady, pretože pod adekvátne náklady sa zmestí aj financovanie nízkej efektivity slovenského zdravotníctva, kde sa z jedného eura stráca vyše 27 centov, ktoré miznú bohvie kam. Samozrejme, že na platby zdravotných poisťovní treba peniaze.

2. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.

RZ.: Spojím to s bodom 7.

3. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.

RZ.: Dodávam významne zvýšiť platy sestier, ale na to treba čo? Peniaze.

4. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.

RZ.: Pravdepodobne ide o vyrúbenie dane z príjmu, ak sa zdravotníci zúčastnia kongresov, ktoré im hradia firmy. Sú iba dve možnosti. Buď to príjmu ako dar ( ten sa nezdaňuje), čo nechcú, alebo ako nepeňažné plnenie, podobne ako keď napríklad zamestnanec môže používať služobné auto na súkromné účely, aj to sa zdaňuje. Toto je tak pol na pol o peniazoch.

5. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.

RZ.: Výborná požiadavka, ale chce to veľa peňazí (vybudovať vzdelávaciu infraštruktúru včítane školských nemocníc a kampusov), zvýšiť počty pedagógov, ktorí však musia byť minimálne PhD, podobne to platí aj o vzdelávaní sestier a iných zdravotníckych pracovníkoch. Je to beh na dlhé trate, táto požiadavka je svojim spôsobom farizejská, že to je na desaťročia vie aj LOZ.

6. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné (špecializačné) štúdium.

RZ.: Toto je čistá gumená požiadavka. Ďalšie vzdelávanie lekárov sa riadi smernicami EÚ. Od roku 2005 ho môžu vykonávať aj lekárske fakulty, zrušili sme vtedy monopol štátnej vysokej školy. LOZ by sa mal vykoktať, čo pod týmto myslí. Ak LOZ poviem, čo tým myslím, dajú sa vypočítať aj čo? Peniaze.

7. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.

RZ.: Hlava XXII. Najprv doplniť stavy a potom reformovať, hoci by sme mali reformovať, aby sme z čoho mali doplniť stavy. To, že Kálavskej a Lengvarského reforma nemocníc, ktorá sa raz volá stratifikácia a inokedy optimalizácia siete nemocníc, je od počiatku zle nastavená, je iný príbeh a o tom inokedy.

8. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov a preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky pre účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

RZ.: Toto je základná požiadavka, o ktorej sa malo a má vyjednávať, ktorá je v kompetencií odborov a kde musia strany hľadať riešenia, aby boli ako tak uspokojené obe strany. A najmä, aby pacienti a v podstate aj ostatní občania (veď napríklad mamička ktorá bude rodiť nie je pacientka) sa mohli spoľahnúť, že systém je tu pre nich a nie oni pre systém. A samozrejme, že je to o peniazoch.

Ak sipredplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite