Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Národný onkologický ústav vlani hospitalizoval viac pacientov ako pred pandémiou

.sita .zdravotníctvo

Výrazne stúpol najmä počet podaných chemoterapií.

Národný onkologický ústav vlani hospitalizoval viac pacientov ako pred pandémiou SITA/ŽSK

v roku 2023 prešlo bránami najvyššieho špecializovaného onkologického pracoviska na Slovensku vyše 42 000 pacientov. Stúpajúcu tendenciu zaznamenal Národný onkologický ústav (NOÚ) tiež v počte 9 515 hospitalizovaných pacientov, čo bolo o 6 % viac ako v roku 2022. Informovala o tom hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová.

„V roku 2023 Národný onkologický ústav dosiahol v mnohých medicínskych výkonoch vyššie údaje ako pred pandémiou v roku 2019. Aj počas náročných pandemických rokov sme poskytovali zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime na očakávanej kvalitnej úrovni. Naše špičkové tímy sú vyhľadávané pre svoj odborný a ľudský prístup, ako aj snahu neustále na sebe pracovať a vzdelávať sa. Za každou liečbou je ich obetavá, namáhavá práca a trpezlivosť. Vďaka patrí všetkým kolegom a zamestnancom našej nemocnice,“ zdôraznil riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher.

Na Oddelení ambulantnej chemoterapie ústav v roku 2023 podal 28 014 chemoterapií, čo je o 3 075 viac ako v roku 2022. To predstavuje doposiaľ najväčší medziročný nárast o 12,3 %. „Aj keď ide o najväčšie pracovisko na Slovensku, plánujeme ho rozšíriť, aby sme dokázali zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pri stúpajúcom počte pacientov,“ uviedol NOÚ. Výkonnostný režim v ústave potvrdzuje tiež 3 197 chirurgických a gynekologických operačných výkonov a zákrokov uskutočnených v roku 2023, čo znamená medziročný nárast o 8,2 %.

Každý rok pribudne približne 40 000 Slovákov chorých na rakovinu. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm prostaty, karcinóm hrubého čreva a konečníka a karcinóm pľúc. U žien dominuje karcinóm prsníka, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice. Zákernosť mnohých onkologických diagnóz spočíva v tom, že sa v počiatočných štádiách často vôbec neprejavujú. Základným faktorom úspešnej liečby je včasná diagnostika ochorenia a včasné nasadenie liečby. Z mnohých onkologických diagnóz sa stávajú chronické choroby. Preto sa aj mnohí naši lekári angažujú v oblasti osvety a apelujú na verejnosť, aby dbali o svoje zdravie, absolvovali preventívne prehliadky u všeobecného lekára a gynekológa ako aj onkologický skríning tzv. onkokontrolu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite