Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia podala podnet na generálnu prokuratúru pre zaradenie dvoch nemocníc do vyššej kategórie nemocníc

.tasr .zdravotníctvo

Opoziční poslanci sa s podnetmi na Generálnu prokuratúru SR obrátili aj v decembri. Žiadali vtedy o preverenie postupu rezortu zdravotníctva pri kategorizácii nemocníc.

Opozícia podala podnet na generálnu prokuratúru pre zaradenie dvoch nemocníc do vyššej kategórie nemocníc SITA/Branislav Bibel

opoziční poslanci podali na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet pre rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentra Agel do vyššej kategórie nemocníc. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia Progresívneho Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii deklarovalo, že poskytne maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. 

„Ministerku opakovane žiadame o zosúladenie jej rozhodnutí so zákonom. Žiaľ, neúspešne. Preto sme sa rozhodli podať podnet na Generálnu prokuratúru. Bory ani Agel jednoznačne nespĺňajú zákonom predpísané kritériá,“ vyhlásil poslanec Oskar Dvořák (PS), ktorý podal podnet spolu s poslancami Petrom Stachurom, Františkom Majerským (obaja KDH) a Marekom Krajčím (hnutie Slovensko).

Ministerka podľa Dvořáka nevysvetlila, či a ako spĺňajú tieto nemocnice zákonné kritériá, akými sú minimálne spádové oblasti, plnenie všetkých predpísaných medicínskych služieb a minimálne personálne a materiálno-technické kritériá. „Keďže som bol pri tvorbe nemocničnej reformy, viem, že tieto kritériá existujú práve preto, aby bola zabezpečená základná kvalita a bezpečnosť pre pacientov,“ podotkol Dvořák.

Ministerstvo zdravotníctva SR skonštatovalo, že sa musí najprv detailne oboznámiť s obsahom podnetu, ktorý podali opoziční poslanci. „Zároveň poskytneme maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol rezort s tým, že o ďalších krokoch bude informovať.

Predstavitelia Nemocnice Bory považujú za absurdné, že namiesto skutočných problémov s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti trápi opozičných poslancov podmienené zaradenie Borov do tretej úrovne optimalizovanej siete. "A to aj napriek tomu, že bez tohto administratívneho rozhodnutia by podľa platnej legislatívy nemohla Nemocnica Bory poskytovať stovkám pacientov aj medicínske výkony, ktoré  boli doteraz na Slovensku nedostupné," upozornil Tomáš Kráľ, hovorca siete Penta Hospitals SK, pod ktorú nemocnica patrí. Dodal, že zaradenie do akejkoľvek nižšej úrovne ako úroveň tri by znemožnilo nemocnici realizovať zdravotnícke výkony, v ktorých je už dnes etablovaná, napríklad robotickú chirurgiu.

Spoločnosť Agel SK označila vystúpenie opozičných politikov za teatrálne, podnet považuje za neopodstatnený krok v rámci politického boja, na čo môžu doplatiť zdravím a životom najmä pacienti. Poukázala na to, že kardiocentrum je špičkové zdravotnícke zariadenie s najmodernejším materiálno-technickým vybavením, kde pracujú špičkoví odborníci. "Medializované pochybnosti politikov o splnení materiálno-technických a personálnych kritérií preto možno vnímať len ako politickú neznalosť alebo vedomé zavádzanie verejnosti," skonštatovala hovorkyňa Agel SK Eva Peterová. 

Spoločnosť vyzvala politikov, aby venovali čas nevyhnutnej reforme zdravotníctva a nestrácali ho nezmyselnými politickými hrami.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite