Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výmeny riaditeľov v zdravotníctve sú netransparentné, tvrdí SaS

.sita .zdravotníctvo

Strana nevie, v čom boli odvolaní riaditelia zlí a prečo by mali byť noví riaditelia lepší.

Výmeny riaditeľov v zdravotníctve sú netransparentné, tvrdí SaS SITA/Branislav Bibel

aktuálne personálne výmeny na postoch riaditeľov sú podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) netransparentné a zle komunikované. Odvolávanie a menovanie riaditeľov nemocníc, štátnej poisťovne či ďalších štátnych organizácií je v kompetencii ministra zdravotníctva. Práve minister si vyberá ľudí, ktorým dôveruje, s ktorými chce pracovať na zdravotnej politike a za ktorých musí niesť zodpovednosť. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Nevieme, v čom boli odvolaní riaditelia zlí a prečo by mali byť noví riaditelia lepší. Dotknuté organizácie hospodária ročne s desiatkami až stovkami miliónov eur, v prípade VšZP dokonca s miliardami. Transparentnosť je verejným záujmom. Ministerky zdravotníctva Zuzana Dolinkovej sa však nebudeme na parlamentnom zdravotníckom výbore primárne pýtať na tieto zmeny, ale v prvom rade na problémy, ktoré sa v daných organizáciách vyskytujú. Či už ide o exekúcie alebo urgentné príjmy,“ povedala tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Časté zmeny štatutárov podľa poslanca NR SR za SaS Tomáša Szalaya ochromujú činnosť organizácií. „Motivujú politických nominantov k tomu, aby uprednostňovali krátkodobé ciele pred dlhodobými. Zároveň vedú k manažérskej nezodpovednosti, pretože dôsledky ich rozhodnutí často znáša až niekto ďalší,“ uviedol s tým, že sa pokojne môže stať, že sa projekt martinskej nemocnice zasekne. „Dúfam, že sa tak nestane,“ uzavrel Szalay.

SaS tak reaguje na nového riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v stredu vymenovala na pozíciu riaditeľa Petra Durného. Durný na riaditeľskej stoličke strieda Ivana Kocana riadiaceho nemocnicu od januára minulého roka, ktorého Dolinková v súlade so zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti odvolala z funkcie k 9. januáru.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite