Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

INESS: Vaše telo, vaša voľba?

.matej Bárta .zdravotníctvo

Európska únia prichádza s ďalšou reguláciou. Tentoraz chce zakázať platby za darovanie látok ľudského pôvodu.

INESS: Vaše telo, vaša voľba? SITA/Diana Černáková

európska únia pokračuje vo svojej ceste stať sa dominantným svetovým hráčom – v reguláciách. Najnovšou iniciatívou bruselských úradníkov je snaha zakázať platby za darcovstvo „látok ľudského pôvodu“ (substances of human origin – SoHO). V praxi to znamená, že by ľudia naďalej mohli darovať napríklad spermie, krv, plazmu alebo materské mlieko, nemohli by však už za tento čin dostať priamu finančnú odmenu. Deklarované odôvodnenie tohto návrhu? Predísť situácii, v ktorej finančne znevýhodnení (tzn. chudobnejší) obyvatelia EÚ budú vystavení neprimeranému tlaku, aby darovali svoje bunky a telesné tekutiny. 

Darcovia síce budú môcť dostať kompenzáciu v rôznych iných formách, buď ako priamu kompenzáciu za náklady, ktoré im v súvislosti s darovaním vzniknú (napr. cestovné náklady), alebo pravdepodobne aj vo forme napríklad daňových úľav či dňa aj plateného voľna navyše. Takáto forma odmeny však nie je ekvivalentná priamej finančnej platbe. 

Existuje viacero dôvodov, prečo by prijatie tohto návrhu bolo zlou správou – v tomto texte predstavíme tri z nich. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite