Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda chystá zhoršenie onkologickej prevencie v gynekológii

.redakcia .zdravotníctvo

Prinášame vám reakciu Asociácie súkromných lekárov k zmene v prístupe k onkologickým skríningom.

Vláda chystá zhoršenie onkologickej prevencie v gynekológii SITA/ŽSK

asociácia súkromných lekárov SR vyslovuje obavu z pripravovanej zmeny legislatívy, ktorá sa má dotknúť preventívnych  prehliadok v gynekológii, najmä ich významnej súčasti, onkologického skríningu. Nová legislatíva má priniesť zúženie vekového rozpätia a zmeny  frekvencie a po jej prijatí už žena nebude mať nárok na onkologický skríning pri každej preventívnej prehliadke, teda raz ročne.

Zhorší sa tak dostupnosť tohto skríningu pre pacientky a naruší sa systém preventívnych prehliadok, na ktorý boli zvyknuté, čím v mnohých prípadoch ženy o preventívnu prehliadku stratia záujem, alebo budú nútené si za onkologický skríning platiť. Výsledkom bude zníženie včasného záchytu onkologických ochorení v čase, kedy zaznamenávame ich nárast. Treba si uvedomiť, že prevencia dáva pacientke najväčšiu šancu na vyliečenie a je aj najlacnejšiou liečbou. 

Znížením záujmu žien o prevenciu taktiež môže dôjsť k ohrozeniu rovnováhy v gynekologických ambulanciách, čo môže znamenať narušenie siete gynekologických ambulancií prvého kontaktu a o pár rokov budeme riešiť rovnaký problém ako dnes v primárnej pediatrii.

Asociácia súkromných lekárov SR

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite