Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zolgensma sa bude od nového roka preplácať, napriek výhradám poisťovní

.tasr .zdravotníctvo

Ide o liek na spinálnu muskulárnu atrofiu.

Zolgensma sa bude od nového roka preplácať, napriek výhradám poisťovní SITA/Milan Illík

liek Zolgensma na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie (SMA) sa bude od nového roka preplácať z verejného zdravotného poistenia. Šéfka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) námietky zdravotných poisťovní odmietla. 

„Ja ako ministerka som rozhodla v odvolacom konaní a potvrdila som prvostupňové rozhodnutie. Bolo to rozhodnutie vyslovene na základe odporúčania kategorizačnej komisie,“ skonštatovala. Proti rozhodnutiu nemožno podať námietky. Rozhodnutie je preskúmateľné súdom.

Liek Zolgensma je určený na liečbu pacientov so spinálnou muskulárnou atrofiou. Ide o vrodené, geneticky podmienené ochorenie, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňuje vývoj dieťaťa a jeho ďalší život. 

Detskí pacienti s týmto ochorením sú obyčajne už v priebehu prvých šiestich mesiacov života odkázaní na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie a prijímanie stravy pomocou hadičky cez kožu priamo do žalúdka. Od mája 2020 Európska agentúra pre lieky schválila na liečbu SMA použitie jednorazovej génovej liečby liekom Zolgensma, ktorý sa podáva priamo do žily.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite