Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.blížni Michala Oláha: Deinštitucionalizácia je ozajstnou šancou pre nezávislý život

.michal Oláh .video

Aktéri deinštitucionalizácie chcú docieliť, aby seniori a ľudia so zdravotným postihnutím nežili internátnym spôsobom života, ale vo svojom domove, v ktorom im budú zabezpečené ich potreby v súlade s ich predstavami o živote. Hovoríme pritom asi o 55 000 ľuďoch.

Aká je podpora štátu v oblasti deinštitucionalizácie (DI)? Aký je postoj EÚ voči DI? Aké skúsenosti majú zariadenia, kde už prebieha? Čo DI prinieslo zamestnancom zariadení zapojených do tohto procesu? Ako DI vnímajú samotní klienti? Chceli by žiť v domácom prostredí alebo vo veľkom zariadení? Dokážu sa osamostatniť a viesť nezávislý život aj ľudia dlhodobo žijúci v zariadeniach sociálnych služieb? Sú zariadenia sociálnych služieb na Slovensku pripravené na proces DI? Akú podporu na to potrebujú? 

Hostia: 

  • Mgr. Lýdia Brichtová - expertka na sociálne služby a hovorkyňa SocioFóra 
  • Mgr. Tibor Veres - riaditeľ zariadenia sociálnych služieb Okoč zapojeného do deinštitucionalizácie 
  • Mgr. Denisa Nincová - riaditeľka Odboru sociálnych služieb a zdravotníctva na Úrade BBSK, bývalá riaditeľka DSS Slatinka v Lučenci zapojeného do deinštitucionalizácie Národný projekt 

Deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb - Podpora transformačných tímov sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.michal Oláh .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite