Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.blížni Michala Oláha: Ficova vláda nepovažuje občiansku spoločnosť za svojho partnera

.michal Oláh .video

Programové vyhlásenie vlády počíta so štátom kontrolovanej agentúry. Ide o pokus ovládnuť mimovládny a neziskový sektor? Je občianska spoločnosť v ohrození?

oproti predchádzajúcim programovým vyhláseniam sa aktuálne znenie nehlási k otvorenému vládnutiu, participáciu občanov na rozhodovaní vníma okrajovo.

Podporu dobrovoľníctva limituje na dobrovoľných hasičov a jasne deklaruje, že príde k reštrikciám v oblasti financovania mimovládnych neziskových organizácií. Programové vyhlásenie vlády počíta so vznikom centralizovanej — štátom kontrolovanej agentúry, cez ktorú by mala ísť významná časť dotácií pre občiansky sektor.

Ide o pokus ovládnuť mimovládny a neziskový sektor? Ako na to doplatia sociálne mimovládne organizácie, ktoré výrazne suplujú štát v oblasti sociálnych služieb? Je občianska spoločnosť v reálnom ohrození? Čo jej prakticky hrozí?

Hostia:

  • Filip Vagač: Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti
  • Marcel Zajac: podpredseda Rady vlády pre mimovládne a neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych a neziskových organizácii

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.michal Oláh .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite