Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S menšinami o menšinách – Chorváti

.michal Oláh .zuzana Kumanová .video

Cyklus diskusií „S menšinami o menšinách“ moderovaný etnografkou Zuzanou Kumanovou a sociálnym pracovníkom Michalom Oláhom o rozličných pohľadoch a očakávaniach príslušníkov národnostných menšín žijúcich na Slovensku o možnosti uchovávania a rozvoja menšinovej kultúry, identity a jazyka. Ako je menšinová identita vnímaná majoritnou spoločnosťou, čo nás spája a čo obohacuje? Je Slovensko multikultúrna krajina akceptujúca inakosť?

  • Moderátor: Michal Oláh a Zuzana Kumanová 
  • Hostia: Radoslav Jankovič a Kristián Maschkan 

Príchod Chorvátov na Slovensko sa datuje do polovice 16. storočia a pravdepodobne súvisí s pohybmi obyvateľstva po bitke pri Moháči. Okrem juhozápadného Slovenska osídlili aj územie dnešného Burgenlandu, južnej Moravy, dolného Rakúska a Štajerska. Od začiatku minulého storočia sa pre tieto chorvátske enklávy ujalo pomenovanie „Gradišćanski Chorváti“. V súčasnosti obývajú lokality v okolí Bratislavy, predovšetkým Čunovo, Rusovce, Jarovce, Dúbravka, Lamač, Devínska Nová Ves a Chorvátsky Grob. Jazyk používaný Gradiščanskými Chorvátmi je veľmi archaický. 

Ich spolkový život sa začal rozvíjať po roku 1989, od roku 1990 kontinuálne rozvíja menšinovú kultúru a podporuje identitu Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj, ktorý združuje viacero kultúrnych spolkov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.michal Oláh .zuzana Kumanová .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite