Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Od kresliacej dosky k Enterprise

.juraj Petrovič .veda .veda

17. marca 1972 vypísala NASA súťaž na dodávku hlavnej časti Space Shuttle – orbitera. Ponuky bolo potrebné odovzdať do 12. mája 1972 a NASA ich dostala od štyroch firiem. North American Rockwell, McDonnell Douglas, Lockheed a Grumman. Zadanie zákazky v celkovej hodnote 2,6 miliardy dolárov počas predvolebnej kampane nazvali demokrati okamžite predvolebnou kortešačkou. Pravdou, naopak, je, že výber bol tak nestranný, ako to len bolo možné.

Space Shuttle: Od kresliacej dosky k Enterprise SPACE FRONTIERS/STRINGER/GETTY IMAGES 13. apríl 1977 Michoud, Louisiana, USA: Externá palivová nádrž orbitera, na ktorej pracuje firma Martin Marietta.

každá firma prišla so svojím vlastným návrhom. Shuttle od Lockheedu bol príliš ťažký a Lockheed mal tiež nulové skúsenosti so stavbou vesmírnych lodí. McDonnell Douglas skončil tretí. A tak sa záverečné rozhodovanie sústredilo na Grumman a North American Rockwell. Grumman mal najvyššie hodnotenie v technickej časti, jeho návrh bol najpodrobnejší a komisia NASA ocenila jeho detailné odhady hmotností, veľmi dôležité pre návrh prvého stupňa. Taktiež navrhli veľa spôsobov konštrukcie orbitera, ktoré zlepšovali možnosti rýchleho a lacnejšieho servisu medzi letmi. Slabiny sa ale ukázali v oblasti plánovania a nákladov. Preto skončil Grumman druhý. 

North American Rockwell nemal technicky najlepší návrh. Ukázal ale, že pochopenie pre elektrické systémy, čiastočne získané po požiari Apolla 1 a havárii Apolla 13, ktoré staval pôvodný North American, stále vo firme existuje a prispieva k technickej excelencii v tejto oblasti. North American bol tiež najlacnejší a budil aj dojem, že bude schopný dodržať plánované náklady lepšie ako jeho konkurenti. 

26. júla poobede komisia, v ktorej bol aj šéf NASA James Fletcher, rozhodla. Ďalší člen komisie, George Low sa na následných stretnutiach s firmami, ktoré odovzdali ponuky, pýtal, ako vnímali súťaž z hľadiska férovosti. Neskôr povedal sa, že sa „všetci vyjadrili, že to bola najlepšia a najférovejšia súťaž, akej sa kedy zúčastnili“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite