Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle V: Konečný kompromis

.juraj Petrovič .veda .veda

Thomas Paine bol síce racionálnym mužom, ale to mu nebránilo mať veľké sny. Podporoval ho aj šéf strediska pilotovaných letov NASA George Mueller. Američania mali letieť na veľkú vesmírnu základňu už v polovici sedemdesiatych rokov. Tú mal zásobovať práve Space Shuttle. Nixonova administratíva a americký Kongres mali na ich sny zásadne iný názor.

Space Shuttle V: Konečný kompromis wikimedia commons 24. júl 1968: Astronauti Apolla 11 Neil Armstrong, Michael Collins a Buzz Aldrin v mobilnom karanténnom zariadení a Richard Nixon. Americký prezident považoval astronautov za hrdinov, akých krajina potrebuje.

kancelária pre manažment a rozpočet, OMB, bola zložená z odborníkov, ktorí mali byť – a z veľkej časti aj boli – apolitickí. Ale aj pre nich boli plány, ktoré predložil Paine ako návrh rozpočtu NASA, neprijateľné. Správa, ktorú pod vedením viceprezidenta Agnewa vytvorila Space Shuttle Task Group (STG), vyvolala vlnu kritiky ako úplne nerealistická. A to nielen z hľadiska nákladov, ale aj samotných cieľov. Správa totiž navrhovala taký postup krokov, ktorý by americkú vládu v podstate donútil zrealizovať postupne všetky Painove a Agnewove plány – veľkú vesmírnu stanicu, Space Shuttle pre jej zásobovanie znovu v plne využiteľnej verzii a nakoniec aj let na Mars, vrátane vývoja jadrových vesmírnych motorov NERVA

Robert Mayo, šéf OMB, k tomu napísal veľmi kritický list priamo Nixonovi. Paine reagoval svojím listom a nakoniec sa s Nixonom kvôli rozpočtu aj dvakrát stretol. Nixon ale zostal neoblomný a namiesto požadovaných štyroch miliárd išiel do Kongresu návrh rozpočtu s 3,7 miliardami pre NASA v roku 1971.

bitka v kongrese a nečakaný spojenec

Na rozdiel od OMB, ktorá bola nezávislá od politických strán, Kongres bol jej priamym opakom. Návrh rozpočtu NASA v ňom bol opakovane predmetom kritiky, a to kongresmanov a senátorov, ktorí mali od začiatku amerického vesmírneho programu výhrady k jeho samotnej existencii. Ukážkovým príkladom bol minnesotský senátor Walter Mondale, ktorý už po požiari Apolla 1 navrhoval zastaviť program pilotovaných letov do vesmíru a presunúť peniaze na iné účely. Teraz urobil to isté, sériou dodatkov k návrhu rozpočtu sa snažil znížiť rozpočet NASA ešte viac, ako ho už znížila Nixonova administratíva. Šikovným politickým manévrovaním sa Painovi a niekoľkým senátorom, ktorí podporovali lety do vesmíru, podaril Mondalove pokusy zmariť. Mondale predkladal svoje pozmeňujúce návrhy aj naďalej, ale so stále zmenšujúcou sa podporou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite