Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dokážeme vyliečiť demenciu?

.norbert Žilka .veda .veda

Zatiaľ nie. Ale postupne, po malých krokoch, sa blížime k účinnej terapii. Nové výsledky z klinických skúšaní terapeutických protilátok prinášajú optimizmus. Protilátky dokážu spomaliť progresiu ochorenia. Ale ich použitie v praxi bude veľmi problematické.

Dokážeme vyliečiť demenciu? WESTEND61/GETTY IMAGES Výskum liekov proti demencii zaznamenal v posledných rokoch progres, ale konečné riešenie je zatiaľ v nedohľadne.

potrebujeme úspech

Prvé dve dekády nového milénia neboli príliš výživné pre vývoj nových liekov proti demencii. Zaregistrovali sme takmer 400 neúspešných klinických skúšaní. Každý neúspech vyvolával pochybnosti, či sa vedci vo svojich prepočtoch nemýlia. Apetít investorov sa postupne vytrácal. Farmaceutické firmy zatvárali svoje výskumné kapacity.

V roku 2019 protilátka aducanumab premenila beznádej na malé zrnko nádeje. Terapia vyčistila v mozgu nebezpečné skládky bielkovinového odpadu, ktorý tvorí amyloid beta. Mierne spomalila zhoršovanie kognitívnych funkcií u pacientov. Ale výsledok nebol jednoznačný, efekt bol pozorovaný len v jednej z dvoch veľkých skupín pacientov.

Napriek tomu, že americká Správa pre potraviny a lieky (FDA) napokon aducanumab schválila, liek nezískal podporu vedeckej komunity. A chrbtom sa k nemu postavili aj samotní platcovia zdravotnej starostlivosti. Z aducanumabu sa stalo nechcené dieťa, ktoré márne hľadá uplatnenie na farmaceutickom trhu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite