Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lietajúca tehla

.juraj Petrovič .veda .veda

Po vzrušujúcom Apolle 11, ktoré dostalo človeka na Mesiac a Američanom vyhralo preteky vo vesmíre, záujem verejnosti, ale aj politikov vo Washingtone o vesmírny výskum drasticky poklesol. Bola s ním síce spojená prestíž, ale tiež obrovské náklady. A to v dobe, keď USA navyšovali svoje kontingenty vo Vietname a ekonomická situácia sa nezlepšovala. Technologický optimizmus šesťdesiatych rokov bol preč.

Lietajúca tehla nasa Štart raketoplánu Columbia 12. apríla 1981.

skylab bol síce úspechom, ale tiež len slabou náplasťou na plány, o ktorých si podrobnejšie povieme neskôr. Koncept vesmírneho stroja schopného vďaka opakovanému použitiu významne znížiť náklady sa po dvoch desaťročiach plánovania, návrhov a konštrukcie zhmotnil v raketopláne Columbia, ktorý 12. apríla 1981, na deň presne dvadsať rokov po Gagarinovi, odštartoval z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. NASA sa po šiestich rokoch vrátila do vesmíru a bol to návrat, ktorý symbolizoval nástup novej éry.

Éry, ktorá priniesla 133 úspešných letov, nespočet vynesených, ale aj niekoľko zachránených satelitov. Éry dlhodobého vesmírneho výskumu. Éry, ktorá nám priniesla vďaka vesmírnemu ďalekohľadu Hubble zatiaľ najjasnejší a najhlbší náhľad do krásy ďalekého vesmíru. Bola to aj éra medzinárodnej spolupráce, najprv pri letoch k vesmírnej stanici Mir a potom pri výstavbe Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, ktorá by bez raketoplánu nemohla vzniknúť. A bola to éra, v ktorej po prvýkrát zahynuli astronauti počas letu. Raketoplány si vyžiadali 14 ľudských obetí. Aj ich pamiatke je venovaný tento seriál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite