Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako baktérie ignorujú antibiotiká

.norbert Žilka .veda .veda

Začiatkom 20. storočia patrili bakteriálne infekcie medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Vďaka antibiotikám sa postupne vytratili z prvej desiatky. Kvôli ľudskej ľahostajnosti sa však čoskoro môžu opäť vrátiť na pódium pre víťazov.

Ako baktérie ignorujú antibiotiká DAILY HERALD ARCHIVE/SSPL/GETTY IMAGES Alexander Fleming vo svojom laboratóriu. Jeho objav naštartoval výskum liekov, ktoré zneškodňujú baktérie.

ľudská história je spätá s mikroorganizmami. Je to milostný pomer s talianskym temperamentom, kde víťaz berie všetko. Baktérie, vírusy a plesne nás sprevádzajú na každom kroku od okamihu, ako sa na svete objavila prvá ľudská bytosť. Na svojich bedrách každý deň prenášame niekoľko kilogramov neviditeľných priateľov. Ale v dave pozitívne zmýšľajúcich mikroorganizmov sa kde-tu objavia aj neželané príšerky.

cesta do praveku

Z veľkého množstva mikroorganizmov je len malá hŕstka, ktorá má tendenciu znepríjemňovať náš život. Snaha o vytváranie „sterilných“ podmienok v každodennom živote sa podobá konečnému riešeniu, ktoré sme v minulom storočí zažili pri používaní DDT na vyhubenie všetkých škodcov. Paradoxne, škodcovia zostali, ale ľudia dostali peknú nakladačku v podobe ekologickej katastrofy. Fenomenálny nápad bol zaslúžene ocenený Nobelovou cenou.

Mikroorganizmy disponujú neuveriteľne širokým diapazónom mechanizmov, ktoré sa dokážu pohrávať s ľudským imunitným systémom. Je to veľmi zlá správa pre odporcov medicínskeho pokroku: bez vakcín a antibiotík by sme sa vrátili do praveku. Predstava, že poľahky zvládneme každý súboj s patogénmi aj bez modernej medicíny, sa neudrží na hladine súčasného vedeckého poznania. Potopí sa ako Titanic už pri prvom stretnutí s rezistentnými baktériami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite